Před rokem 350, letos už skoro 740. Prapory připomínající kulturu a historii Moravy zbarvují tuto historickou zemi stále víc. Oproti minulému roku je vyvěsí dvojnásobný počet radnic. „Objevili jsme naše příznivce, o kterých jsme dřív nevěděli. Naše organizace zatím stále působí především v Brně a okolí a jinde jsme doposud neměli tolik kontaktů. Teď se přidaly radnice na severní Moravě, například na Novojičínsku," uvedla za iniciativu Za vyvěšování moravské vlajky koordinátorka Lenka Holaňová z Moravské národní obce.

Dodala, že číslo ještě není konečné. „Zatím jsme ještě neověřili účast některých obcí. Takže bude vyšší," poznamenala.

Žádná politika

Akci podle ní lidé nemají brát jako akt moravského nacionalismu. „Nejde nám o politiku. Neděláme ani akci na podporu moravské samosprávy. Snažíme se připomínat, že tu Morava je a že tu vždy byla. Připomínáme její historii, tradice a nezaměnitelnou kulturu," zdůvodnila Holaňová.

Například v brněnské Líšni přitom vyvěsí vlajku i jako vzpomínku na doby, kdy byla Morava do jisté míry samostatná. „Vlajku vyvěšujeme dlouhodobě. Vystudoval jsem historii a vím, že zemské zřízení nebylo tak špatné. Pokud tu bydlíme, proč si nepřipomenout naši zem. Není to ale nějaké národovectví, spíš patriotismus," uvedl líšeňský starosta Břetislav Štefan.

Lásku k zemi zdůrazňuje také jihomoravský hejtman Michal Hašek. Vlajku vyvěsí na krajském úřadě. „Už několik let tuto akci podporuji. Jsem moravský patriot a mám úctu k Moravě, kde jsem se narodil a kde žiji," prohlásil hejtman.

Brněnský primátor Roman Onderka zase zdůrazňuje úctu k historii Moravy. „Akt vyvěšení vlajky považuji za důležitý nástroj připomenutí bohaté moravské historie, na kterou bychom neměli zapomínat," řekl primátor.

Vlajky moravské. Infografika
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Pro zdůraznění moravské kultury vyvěšují vlajku také například v Telnici na Brněnsku. „Vlajka poprvé zavlála na radnici před dvěma roky. Alespoň párkrát ročně tak chceme ukázat, že máme moravské srdce. Obyvatel Telnice, který nás o to žádal, nám vlajku věnoval," uvedl telnický starosta František Kroutil.

Letos nepovlaje v Telnici jen jedna vlajka. „Budeme ji mít i na škole a školce," řekl Kroutil. Dodal, že obec vlajka neozdobí jen v pátek. „Vyvěšujeme ji ve všechny významné moravské dny. Jsou asi čtyři," podotkl starosta.

Díky Telnici se vyvěšování vlajky rozšířilo i na Slovensko. „Máme tam partnerskou obec Cífer nedaleko Trnavy. S jejím starostou jsme se proto loni domluvili, že vlajku vyvěsí i oni," řekl Kroutil.

Letos se k akci přidala i druhá slovenská obec, Plevník-Drienové poblíž Žiliny. „Tam zase mají každoročně moravské slavnosti. Proto jsme je zkusili kontaktovat," vysvětlila Holaňová.

Za Moravu se pátého července postaví i obce a města z Čech. Ve Vysokém Mýtě, kde se narodil autor žlutočervené vlajky Alois Vojtěch Šembera, bude prapor ve výloze městského úřadu. Podpořit moravanství se rozhodli už potřetí v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku. „Rozumíme Moravanům, máme mezi nimi spoustu přátel. Bereme to jako připomenutí historie," řekl starosta obce Pavel Novotný.

Naopak třeba ve Šlapanicích na Brněnsku moravská vlajka nebude. „Žijeme v České republice a používáme její symboly. Ty neoficiální nevyvěšujeme," vysvětlil starosta Jaroslav Klaška.

Radši modrý prapor

A ne všechny radnice, které se k akci připojují, ovšem volí žlutočervenou vlajku. „Stejně vypadá vlajka Prahy. Proto vyvěsíme modrou s moravskou orlicí. Tu, kterou využily na svých vlajkách moravské kraje," zdůraznil starosta brněnských Bohunic Miloš Vrážel.

Ze stejného důvodu se k akci nepřipojí brněnská Bystrc. „Je spousta pochybností o pravosti žlutočervené vlajky. Proto jsme se nepřipojili. Ale pravou vlajku vyvěsíme," řekl bystrcký starosta Vladimír Vetchý.

Většině lidí se ovšem do povědomí vryl právě žlutočervený prapor. „Nakupují si jej u nás mnohem častěji, než ten modrý," uvedl provozovatel internetového obchodu Moravský patriot Jiří Máca.

Dodal, že kolem cyrilometodějských svátků zažívá jeho obchod s vlajkami doslova žně. „Rozšířili jsme jej i o prodej fanouškovských předmětů, i o ně je zájem," upozornil.