Jisté je, že se jim vstupné nepřevede do letošního roku, protože nejlepší motorkáři světa letos na jihu Moravy nepojedou. Kvůli požadavku na kompletní opravu dráhy i propadům příjmů kraje a města. Jak to tedy bude s vrácením peněz?

„Na přelomu ledna a února by mělo být rozhodnuto o způsobu a postupu, jakým se ročník 2021 uzavře, včetně procesu vracení vstupného divákům,“ sdělil mluvčí Jihomoravského kraje Michal Cagala.

Následně zástupci pořadatelského spolku Brna a kraje zveřejní informace pro držitele zbylých vstupenek. „Přibližně třetina už v létě 2020 využila možnost vrácení vstupného,“ zmínil Cagala.

Brno 10.1.2021 - domácí HC Kometa Brno v modrém proti HC Plzeň v bílém
Vítězná série skončila. Kometa nevyužila šance proti Plzni a padla v prodloužení

Spolek také musí zaplatit zalistovací poplatek za loňský ročník závodů ve výši jednoho milionu eur, což je zhruba šestadvacet milionů korun. „Splatnost je podle smlouvy do prvního dubna 2021,“ přiblížil krajský mluvčí.

Hejtman Jan Grolich už dříve oznámil, že úhradu poplatku za letošní rok promotér závodů společnost Dorna požadovat nebude.

Automotodrom Brno pak požaduje peníze za dílčí úpravy závodní dráhy a technicko-sportovního zázemí. „Tato částka činí zhruba dvaadvacet milionů korun za úpravy v uplynulých pěti letech,“ oznámil mluvčí firmy Petr Boháč.

Podle krajského mluvčího Cagaly jednání s Automotodromem Brno pokračují. „Týkají ukončení nájemní smlouvy Masarykova okruhu na letošní rok, kdy dráha nebude pro závody série MotoGP využita," uvedl.

Ilustrační foto.
První krádež zloději v Brně vyšla, po návratu na místo ho chytili

Možnost návratu světového podniku do Brna vidí primátorka Markéta Vaňková jen za předpokladu výrazného snížení zalistovacího poplatku nebo zásadně větší podpory ze strany státu.

Bývalý hejtman Bohumil Šimek označil opětovné zařazení brněnského podniku do šampionátu v příštích letech za nereálné.

S ním souhlasí i představitelé Automotodromu. Konec Grand Prix považují za velmi nešťastnou záležitost v celorepublikovém kontextu. „Dlouhodobě upozorňujeme na to, že region a stát s koncem Grand Prix přichází o světovou událost, která má nejen obrovskou tradici, ale zároveň velký marketingový i ekonomický potenciál. Dále platí, že konec Grand Prix bude mít velmi negativní dopad na podnikatele a živnostníky v celém regionu, zejména v této složité době, kdy by naopak bylo třeba podnikatele podpořit," doplnil Boháč.