Drahý benzin nebo nafta a velké pokušení. Takové jsou nejčastější příčiny, proč někteří řidiči na jižní Moravě zajedou na čerpací stanici, natankují a bez zaplacení ujedou. Podle policistů podobné případy letos v létě v některých částech kraje narostly až o stovky procent.

Naposledy policisté informovali o krádeži, která se stala minulý týden v Blansku. „Ve čtvrt na jednu v noci natankoval na benzince zatím neznámý řidič přes čtyřicet litrů nafty. Pak nasedl a ujel. Majiteli způsobil škodu za asi patnáct set korun," uvedla policejní mluvčí Iva Šebková.

Podle policistů ujíždějí bez zaplacení nejčastěji řidiči osobních aut. „Na Blanensku a Vyškovsku jsme měli v létě i dvě motorky a jednu dodávku, ale je to spíše výjimečné," řekla policistka Alice Navrátilová.

Upozornila, že zloději jezdí na všechny čerpací stanice. Soustředí se jen na to, aby měli nezablokovanou únikovou cestu. „Jezdí do větších měst, vesnic, k rychlostním silnicím i na dálnici. Nevybírají si," vysvětlila Navrátilová.

Najdou se i řidiči, kteří z pumpy neodjedou, ale zaplatit také odmítnou. Stejně jako třiadvacetiletý muž, který včera po šesté hodině ráno tankoval v Žarošické ulici v brněnských Vinohradech. „Přišel za obsluhou a tvrdil, že doma zapomněl peněženku a potřebných tři sta korun nemá," řekla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková. Podezřelého řidiče si nakonec od přivolaných strážníků převzala policie. Strážníci totiž zjistili, že muž již několikrát v minulosti odjel od benzinové pumpy bez placení.

Zablokují stojan

Při hledání pachatelů pomáhá policistům hlavně kamerový systém, který je u všech benzinek. „Díky němu zloděje často najdeme. Buď při honičce, když nás zavolá všímavá obsluha hned, nebo pak při vyhlášeném pátrání," konstatovala mluvčí brněnské policie Andrea Straková.

Vyškovským policistům se to podařilo například na začátku srpna. „Odhalili řidiče, který na jaře natankoval v Pustiměři do osobního auta přes pětatřicet litrů nafty a ujel," popsala událost mluvčí Šebková. Vyšetřovatelé našli pachatele právě díky kamerovým záznamům. „Byl jím dvaatřicetiletý muž, kterého už soud za krádež jednou odsoudil," dodala Šebková.

Některé společnosti kvůli zlodějům zavedly i speciální školení pro zaměstnance. Například Benzina, která v České republice provozuje síť čerpacích stanic. „Učíme i to, jak podezřelého zákazníka poznat. Například, když si motorkář nesundá helmu a tankuje vsedě, mohou mu i zablokovat stojan. Je totiž velké riziko, že by mohl ujet bez placení," objasnil mluvčí firmy Václav Loula.

Radka Borovská zastupující společnost OMV upozornila, že kamery firma nepoužívá jen kvůli zlodějům. „Zaměřují se na ochranu zaměstnanců i zákazníků," prohlásila.

Na stoupající počet krádeží může mít vliv také dlouhodobě vysoká cena benzinu a nafty přesahující v kraji šestatřicet korun za litr. „V létě se opět mírně zvýšily, i když nedosáhly kritických hranic, které tu byly na jaře," uvedl předseda představenstva Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček.