„Příprava průzkumu trvala několik let. Bylo nutné získat řadu povolení a souhlasných stanovisek od mnoha subjektů. Jednali jsme se zástupci samospráv všech měst a obcí, v jejichž katastru budou 3D měření probíhat. Naše činnost nebude mít jakýkoli dopad na běžný život místních obyvatel," zdůraznil ředitel úseku interních služeb MND Pavel Kotásek.

Vyhledávání ložisek bude mít na základě výběrového řízení na starosti německá společnost DMT, která patří mezi evropské špičky v daném oboru. Průzkumné práce začaly v těchto dnech a budou pokračovat do dubna roku 2014. Celkové investice společnosti MND se sídlem v Hodoníně přesáhnou dvě stě milionů korun.

„Seizmické měření je prvním krokem v procesu vyhledávání nových ložisek ropy a zemního plynu. Získaná data využijí naši experti spolu s dalšími geologickými informacemi v následujících letech při dalším zpracování a zkoumání uhlovodíkového potenciálu tohoto území," uvedla ředitelka úseku geologie MND Jana Hamršmídová.

Podle ní se zatím poslední 3D seizmické měření datuje do roku 2007 a oblasti Lednicko-valtického areálu. „Tento projekt slouží k vyhledávání konvenčních ložisek ropy a zemního plynu. Nejedná se průzkum s jakoukoli vazbou na těžbu břidličného plynu. MND se těžbě břidličnému plynu nevěnuje, ani o ní neuvažuje," vyvrátila Hamršmídová jakékoliv spekulace na toho téma.

Společnost slibuje, že 3D seizmický průzkum bude mimořádně ohleduplný k životnímu prostředí. Práce jsou rozčleněné do několika fází tak, aby měření probíhala mimo vegetační období a neovlivnila běžné místní aktivity. Na činnost společnosti DMT bude navíc denně dohlížet nejen tým zaměstnanců MND ale i zahraniční specialisté.

Skupina MND je největší českou společností zaměřující se na aktivity spojené s průzkumem a těžbou ropy a zemního plynu, vrtnou a servisní činností a také na skladování a obchodování se zemním plynem. Kromě České republiky působí v regionu Evropy, Středního a Blízkého východu a v zemích bývalého Sovětského svazu.