Populace dudků je sice v Česku aktuálně stabilizovaná, čítá však pouze 70 až 140 párů. Hlavní příčinou jejich nízkého počtu je ztráta přirozeného životního prostředí a špatné zacházení se zemědělskou půdou. „Hlavním cílem záchranného programu je nejen snaha o posílení populace dudků, ale také přispění k větší druhové rozmanitosti v místech, která tito ohrožení ptáci obývají,“ řekl koordinátor projektu a kurátor chovu ptáků v brněnské zoo Petr Suvorov.

Na ochranu dudka chocholatého čerpá brněnská zoo peníze z Programu péče o krajinu Ministerstva životního prostředí. Ty ovšem pokryjí jen část nákladů. Na podporu záchranných projektů proto zoologická zahrada spustila veřejnou sbírku. „Dudky, jako typického zástupce našeho ptactva, lidé dobře znají, a proto má projekt své stálé příznivce a podporovatele. Je to jeden ze čtyř záchranných projektů Zoo Brno, na které může veřejnost finančně celoročně finančně přispívat,“ poznamenal terénní pracovník projektu Petr Šrámek.

Na večerní vycházku spojenou s pozorováním ptactva a netopýrů vyrazí v sobotu návštěvníci papouščí zoo v Bošovicích. Ilustrační foto.
Papouščí zoo v Bošovicích: sobotní večer stráví pozorováním netopýrů

Na rozdíl od datlů nemají dudci chocholatí zobák uzpůsobený k tesání, vhodná hnízdiště si tedy nevytváří sami. Jihomoravští ochranáři proto před čtyřmi lety po vzoru svých rakouských kolegů vytipovali pět lokalit pro umístění tzv. dudníků, které poskytují ptákům možnost nových hnízdišť. „Z pochopitelných důvodů neuvádíme jejich přesná umístění, aby měli ptáci klid na případné hnízdění,“ vysvětlil Suvorov. Ochranáři budky následně pravidelně monitorují a v případě potřeby opravují, současně se starají o potravinová stanoviště.

Na podzim odlétají dudci do Afriky, na cestě je však čeká mnoho nástrah. Často padnou za oběť predátorům nebo se stanou terčem lovců, kteří každoročně likvidují celé populace migrujících ptáků.