Zakladatel muzea Jan Dašovský ji věnoval poslednímu českému žijícímu příslušníkovi královského letectva Emilu Bočkovi. „Na zdi lidé najdou i maketu spitfiru, která je o pětinu menší než skutečná velikost letounu. Jeho křídlo přitom vyčnívá do prostoru a slouží jako stůl, ke kterému si návštěvníci sednou třeba s jídlem nebo pitím,“ přiblížil podobu expozice Jakub Koudelka z muzea.

Nové muzeum, které funguje celoročně zdarma, najdou lidé v ivančické Tovární ulici. První návštěvníci tam vkročí v pátek po čtvrté odpoledne. U příležitosti otevření vedení muzea nechystá žádný speciální program.

Výstava historie československých pilotů RAF v pavilonu Morava na brněnském výstavišti.
Válečný veterán Boček uprchl za hranice tajně. Povzbudila ho slova legionářů

Součástí objektu jsou také tematicky propojené vinárna a restaurace. „V nabídce máme značku vína RAF, což je zkratka vytvořená ze dvou jmen. Některé kolekce lahví nesou název po letcích z bitev, mezi nimi i Čechoslováků,“ doplnil Koudelka.

Podle jeho slov s tematikou muzea souvisí také nabídka jídel. Na křídlo letounu lidem naservírují třeba fish and chips, hamburgery nebo hot dogy. Kuchyni totiž zaměřili na typická anglická a americká jídla.

Dolní vlakové nádraží v Brně při výluce.
Cestující vyhnaní do zimy? Čekárna na nádraží bude fungovat až do konce výluky

V sále u muzea se budou konat svatby, v muzeu majitelé plánují pořádat i besedy s pamětníky. Kulturní prostory by v budoucnu mohlo využít i vedení Ivančic. „Zatím jsme tam nezavítali, proto nemůžeme s jistotou říct, že tam některou akci přesuneme. Pokud budou prostory vyhovovat rozměrům některé události a budou pro nás zároveň výhodné, je možné, že se rozhodneme jej využít,“ informovala Ivana Vilmanová z Kulturního informačního centra Ivančice.