V Brně se o suché stromy postará třeba městská společnost SAKO. „Lidé je můžou odevzdat na sedmatřiceti sběrných místech nebo je můžou položit vedle černých popelnic. Stromy s větším kmenem musí nařezat na menší kusy, abychom je dokázali odvézt,“ uvedl mluvčí spalovny Martin Drozd.

S odzdobeným stromkem zamíří lidé na sběrné dvory také ve Znojmě. Odtud je už od prvního lednového pondělí odváží svozová firma. „Stejně je odveze každé lednové pondělí a také čtvrtého a jedenáctého února. Prosíme, aby lidé svůj vánoční stromek na toto určené místo donesli a dbali tak na čistotu kolem svého bydliště,“ řekla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Ilustrační foto
Otužilci se ponoří do ledové vody, potom si dají teplý čaj s cukrovím

Další možností je odevzdat ve Znojmě stromek na sběrném dvoře v Dobšické ulici a v Příměticích. „Služba je nadstandard, který nelze nárokovat,“ dodala Pastrňáková.

Podobně stromky končí i v Blansku. „Firma je vyváží do kompostárny. Lidé však musí stromky odstrojit od ozdob, aby dřeviny byly co možná nejčistší. V případě, že se objeví stromků více, jsme schopní operativně reagovat a odvézt je i v dalších dnech,“ řekl vedoucí odboru komunální údržby blanenského městského úřadu Martin Sklář.

Dřeviny, které si lidé před Vánoci nekoupili, zamíří třeba do zoologické zahrady v Brně. Mají jich tam už asi patnáct set. „Jsou to převážně jedle, v menší míře i borovice. Bereme jen neprodané kusy, z domácností ne. Kdyby v nich totiž zůstal zbytek ozdoby či háček, způsobí zvířatům zbytečné potíže,“ popsal mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

Na stromech si pochutnají především žirafy a losi. Na hraní je dostanou také třeba kozy nebo bizoni. Zásobu mají zhruba do března.

Přes 250 litrů motorové nafty, čtyřiatřicet litrů neoznačených lihovin a čtyřiašedesát kusů zboží neoprávněně označeného ochrannými známkami zajistili jihomoravští celníci v předvánočním období.
Vánoce celníků? Místo obdarování brali. Nelegální naftu, lihoviny i oblečení