Pacient s mírnou bolestí břicha sedí v čekárně pohotovosti v brněnské Úrazové nemocnici. Nervózně se dívá po lidech, které lékaři ošetřili přednostně, byť přišli až po něm. Na zavolání si ale ještě počká. Podle zjištění Brněnského deníku Rovnost usiluje vedení města, které nemocnici spravuje, o zkrácení čekání pacientů s akutními problémy. Do konce dubna pohotovost vedení nemocnice zrekonstruuje.

Kdo přijde na řadu jako první, určí v budoucnu na pohotovostním předpříjmu zdravotní sestra. Pořadí zkonzultuje i s lékaři. „Pacienty rozdělí na ty, co mají chirurgické, zubní a běžné problémy a odešle je do příslušné čekárny," představil plán náměstek brněnského primátora Petr Hladík.

Přečtěte si také => Polikliniku Lesná zateplí za 130 milionů. I v době oprav budou lékaři ordinovat

Místo současné čekárny podle něj vzniknou tři oddělené části, aby se pacienti s odlišnými problémy nemísili. Cenu veškerých oprav Hladík odhaduje na několik milionů korun, dokončené by měly být do konce letošního roku.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Aby bylo čekání pacientů o něco příjemnější, nechá vedení nemocnice pohotovost vymalovat, nainstaluje bezpečnostní kamery, nové osvětlení a obmění nábytek. „Novinka bude elektronická evidence příchozích pacientů. Dosud si pořadí hlídají sami, což je občas zdroj konfliktů," sdělil tamní primář Jan Filipinský.

Podle ekonomicko-technického náměstka ředitele nemocnice Miloslava Kavky opravy neovlivní provoz pohotovosti. „Práce zahájíme co nejdříve po výběru jednotlivých dodavatelů tak, abychom mohli počáteční rekonstrukce dokončit do konce dubna," upřesnil. Cenu první fáze, tedy nákupu vyvolávacího systému, kamer a vybavení, odhaduje na 150 tisíc korun.

Představitelé města plánují změny na příjmu poté, co zjistili, že pohotovost zneužívá až polovina pacientů. Vyžadují ošetření s problémy, s nimiž mohou vydržet na pracovní den a navštívit praktického lékaře. Při čekání však podle Filipinského rozdělit pacienty na akutní a neakutní nelze. „Kvůli riziku přehlédnutí třeba i skrytého akutního stavu se je neodváží lékař odmítnout bez vyšetření. Je ale i nevelká skupina lidí, kteří přijdou třeba jen pro recept," zmínil.

Přečtěte si také => Místo devíti chtějí jednu supernemocnici. Změna má ušetřit, usnadnit vyjednávání

Informační kampaní chce omezit návštěvnost pohotovosti i dětská nemocnice Fakultní nemocnice Brno. „Zveřejnili jsme seznam problémů, které není nutné ošetřit akutně. Zdůrazňujeme rodičům, aby návštěvu pohotovosti dobře zvážili," podotkl mluvčí nemocnice Pavel Žára.