Žena se zlobí, že posudkových lékařů je málo. „Paní v Brně, která se mnou jako zástupkyně revizního lékaře mluvila, se omlouvala, že tam mají jediného lékaře na celý kraj. A ten má mnoho práce. Táta má přes sedmdesát let a čas utíká. Byla bych proto ráda, kdyby lékařů bylo dostatek a rozhodovali včas. A také s citlivým a lidštějším přístupem k pacientům. Vadí mi velká byrokracie v této oblasti,“ posteskla si Černá.

Problém chybějících posudkových lékařů je celorepublikový. Například ve Znojmě ze tří chybějí hned dva. „V minulých dnech od nás odešel lékař do důchodu a zůstala mi jen jedna lékařka. Tabulkově máme mít tři místa,“ potvrdil ředitel Okresní správy sociálního zabezpečení ve Znojmě Radoslav Kraus.

Ilustrační foto
Jak na bobra? Pomáhá oplocení kmene stromu

Podle mluvčí správního úřadu Jany Buraňové je problém nejen v chybějících lékařích, ale také v dlouhých čekacích lhůtách na vyšetření a dodání lékařských nálezů. „Bez nich nelze zdravotní stav spolehlivě posoudit,“ poukázala Buraňová.

Na vypracování posudku o zdravotním stavu pro účely dávek a služeb sociálního zabezpečení zákon stanovuje lhůtu pětačtyřicet dnů. Tu je možné v odůvodněných případech prodloužit o dalších třicet dnů. „V roce 2017 činila průměrná délka posudkového řízení v Jihomoravském kraji osmapadesát dnů,“ sdělila mluvčí.

Pro zlepšení stavu přistoupilo vedení České správy sociálního zabezpečení ke krizovému scénáři. „Nejvíce zatíženým oddělením vypomáhají kolegové z celé republiky. Díky tomu se podařilo významně snížit množství nevyřízených žádostí o posudek. V Jihomoravském kraji jejich počet klesl z 6 800 na 4 200. Počet nevyřízených žádostí po lhůtě se snížil z 1 603 na třináct,“ vypočetla Buraňová.

Problém chce řešit i ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které správní úřad spadá. „Posudková služba každoročně dostane více než čtyři sta tisíc žádostí o vypracování posudku. Aktuálně má téměř pětinu neobsazených míst,“ uvedla ministryně Jaroslava Němcová. Vytvořila proto pracovní skupinu, která se pokusí problém řešit.

Více než dvě desítky doma vyrobených kár představili soutěžící závodníci o první červnové neděli ve Znojmě.
Závodník: Tachometr se mi po pádu zasekl na stovce!