Po šesti letech vede trasa mezinárodního závodu luxusních supersportů Gumball 3000 opět přes Českou republiku. Dnes odpoledne (ve čtvrtek) mohou víc než stovku aut vidět i obyvatelé jižní Moravy. Musí si na ně ale počkat někde u dálnic D1 či D2. Patnáctého ročníku se zúčastní i auto vyrobené podle vozu, ve kterém jezdil Batman ve filmu Temný rytíř.

Kdy a kudy přesně závod pojede, organizátoři nezveřejnili. „Předpokládáme, že pojedou z Olomouce do Brna. Pak někteří zvolí trasu do Vídně po D2 a přes Bratislavu. Jiní pojedou zřejmě přes Pohořelice a Mikulov," okomentoval Brněnskému deníku Rovnost Libor Dížka, který provozuje české webové stránky závodu.

Odhadl, že kolem Brna projedou okolo šesté hodiny večer. „Lidé si na ně mohou počkat například na mostu přes dálnici u motorestu Rohlenka," sdělil Dížka.

Na jižní Moravě závodníci stavět nebudou. Původně se organizátoři chtěli stavit na Masarykově okruhu, aby se tam řidiči mohli projet. „Ozvali se nám asi před třemi týdny. To jsme už ale měli termín obsazený někým jiným. Nabídli jsme jim, že dráhu uvolníme na hodinu v polední pauze nebo po šesté hodině večer. Ani jedno se jim nehodilo. Proto z toho sešlo," vysvětlil mluvčí okruhu Jiří Smetana.

Podle ředitele jihomoravské policie Leoše Tržila, je škoda, že to nevyšlo. „Řidiči se tam mohli vyřádit a hrozilo by menší nebezpečí, že budou porušovat předpisy na silnicích," uvedl Tržil.

Závod totiž nemá dobrou pověst. V roce 2007 dokonce dvojice britských závodníků v Porsche 911 způsobila v Makedonii nehodu, při které zemřeli dva turisté. „Dá se předpokládat, že někteří řidiči budou v rychlých autech porušovat předpisy. Hlavně pojedou příliš rychle. Předvádí se mezi sebou a nezabrání jim v tom ani pokuty," řekla mluvčí Ústředního automotoklubu Michaela Škardová.

I proto se policisté na závod připravují. „Nechceme nic podcenit. Nasadíme hlídky na vytipovaná místa i týmy v jedoucích autech. Dálnice D1 je ale ve špatném stavu a opravuje se. Předpokládáme proto, že po ní řidiči nepojedou příliš rychle i proto, aby si auta neponičili. V posledních letech jsme při podobných akcích neměli větší problémy," prohlásil ředitel policie Tržil.

Zajímavosti

- závod odstartoval 18. května v dánské Kodani, ale jde spíš o společnou projížďku než o to, kdo bude v cíli první. Zápisné je tři čtvrtě milionu korun.

- trasa vede přes finské Helsinky, ruský Petrohrad, estonský Tallinn, lotyšskou Rigu, polskou Varšavu a přes Českou republiku do rakouské Vídně, končí v pátek v monackém Monte Carlu

- největší atrakcí je dvouapůltunový Batmobil (na fotografii), kromě něj jede další víc než stovka luxusních aut, značek jako je Bugatti, Aston Martin, Lamborghini, Ferrari, Bentley, Rolls Royce, Land Rover

- účastní se i herec David Hasselhoff, moderátor MTV Xzibit, zpěvačka Eve či raper Bun B