O lokalitu u Brněnské přehrady se starají lesníci, kteří na vyhlídce nad rakoveckou pláží plánují vybudovat rozhlednu. „Výběrové řízení už bylo, chtěli bychom co nejdřív začít stavět. První návštěvníci by se na rozhlednu mohli dostat na přelomu září a října,“ řekla za společnost Lesy České republiky Petra Packová.

Krásným výhledem zakončená procházka možná přiláká k přehradě nové návštěvníky. „Procházím se ráda, ale u přehrady jsem ještě nebyla. Z nové rozhledny uvidím Brno zase jinak, než ho znám,“ popsala Brňanka Eva Veselá.

Na novou rozhlednu se těší také Klub přátel rozhleden. „Byli jsme se nedávno podívat na rozhlednu, která stojí na brněnském výstavišti. Skoro se tam nedá dostat. Další rozhledna je také třeba v Soběšicích. Krásný a nový výhled na Brno by mohl být ale právě také z okolí přehrady,“ popsal Jaroslav Fábera za Klub přátel rozhleden.

Bez obav z vybité baterie mobilního telefonu mohou Brňané cestovat po městě přibližně od začátku školního roku. Umožní to takzvané chytré zastávky, které jako jednu z novinek ve středu představil brněnský dopravní podnik.
Vybitý mobil? Brňanům od září pomůže nabíječka na chytrých zastávkách

Lesníci nad rakoveckou pláží u Brněnské přehrady také otevřou areál pro nordic walking s několika různě náročnými stezkami. „Co nejvíce využijeme stávající stezky, abychom nezasahovali do porostů,“ podotkl krajský ředitel Šafařík.

Podkomorské lesy už v současné době k chůzi se speciálními holemi využívá třeba spolek Nordic Walking Brno a okolí. „Vydáváme se tam pravidelně, jsou tam měkké stezky ideální na tento sport,“ sdělila instruktorka Zdenka Šardová.

Lokalitu u Brněnské přehrady nedávno navíc připsali na seznam modelových lesů. Taková ocenění dostanou jen ta místa, o která je vzorně pečováno s ohledem na potřeby všech. „Snažíme se skloubit jak šetrné zacházení, aby les vydržel co nejdéle, tak možnost odpočinku návštěvníků,“ uvedl krajský ředitel Lesů České republiky Dalibor Šafařík.

Ilustrační foto
Po chodníku se procházela půlmetrová želva, mířila ke stánku s kebabem

Nové možnosti trávení volného času oceňují také radní Bystrce, pod kterou území spadá. „Většinu rekreačních areálů pro obyvatele stavíme svépomocí. Jakoukoli novou možnost trávení volného času vítáme,“ reagoval bystrcký místostarosta Vladimír Vetchý.

Po cestě budou lidé míjet také informační tabule, ze kterých se dozví podrobnější informace o lesním hospodářství v Podkomorských lesech.

V brněnské zoo se v sobotu narodilo mládě lamy vikuně.
Chodí už po šesti dnech od narození. Malá vikuňa se jmenuje Tania