Z nebe se s přestávkami snáší dešťové kapky, které rozráží hladinu řeky Dyje. Koryto vinoucí se poblíž zámečku Pohansko 
v Břeclavi je v úterý dopoledne místem významného návratu. Vodohospodáři vypouští pod hladinu dvě stě padesát kusů jesetera malého.

Zdaleka nejde o konečné číslo. „Do pěti let vysadíme do Moravy a Dyje pět tisíc jeseterů. Cílem je vznik stabilní populace minimálně dvou tisíc dospělých kusů. V současné době žádná taková v Dyji není," říká na místě generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Pětina z aktuálně vysazených jeseterů má v sobě čip. „Abychom je mohli sledovat. Chceme vědět, jak migrují, jaká je jejich úmrtnost. Mělo by nám to také umožnit upravovat místa vysazování," vysvětluje Hodovský.

POMOC MALÝCH RYBÁŘŮ

Povodí Moravy za obnovu jeseterů v Dyji a Moravě zaplatí necelého půl milionu korun. „Apelujeme na rybáře, aby nám každý úlovek jesetera nahlásili a co nejšetrněji jej vrátili do vody. Uvidíme také, jak silný bude tlak na ryby ze strany predátorů. Zejména pak kormoránů," zamýšlí ředitel Hodovský.

Vypouštění se v úterý mimo jiné ujímá šestice žáků ze Základní školy kapitána Nálepky v břeclavské městské části Charvátská Nová Ves. Mladá generace symbolicky založí budoucí generaci v řekách. Děti chytají malé jesetery v připravených kádích. Na první pohled je znát, že rybu nedrží v ruce poprvé. Jde o začínající rybáře. „Je to super," mají děti radost.

A každé z nich hází do řeky minimálně jednu rybu. Některé i více. „Rodiče a babička jedné z našich žákyň nás požádala o spolupráci. Někteří bohužel onemocněli," zdůvodňuje učitelka Alice Brychtová, proč je počet zúčastněných žáků tak nízký.

Události přihlíží také břeclavský místostarosta Jaroslav Válka. „Za devatenáct let, co jsem se věnoval rybníkářské činnosti, jsem bojoval s nepůvodními druhy ryb jako například karas stříbřitý. Je krásné, pokud se vrací původní ryby zpátky do našich toků," tvrdí někdejší rybníkář. Sám se s jesetery setkal dříve jen v líhních nebo na sádkách.

Povodí Moravy na projektu spolupracuje se Zemědělskou univerzitou ve Vídni a Slovenskou akademií věd.