Oproti minulému roku chtějí radní poslat o čtyřicet milionů víc do sociálních služeb. „Zároveň jsme doporučili zastupitelstvu rozdělení peněz na zajištění sociálních služeb dosud financovaných na základě veřejných zakázek,“ doplnil náměstek hejtmana Marek Šlapal.

Víc než třicet procent z plánovaného rozpočtu má směřovat do dopravy. Celkově se jedná o částku 2,445 miliardy korun, která pokryje dopravní obslužnost, investice i opravy. „Chceme pokračovat v rekonstrukci mostů, které jsou v havarijním stavu. Na jižní Moravě jich je pořád patnáct,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Roman Hanák.

Ilustrační foto
Chodci padali, vlaky se zpožďovaly. Jižní Moravu sevřela ledovka, brzy se vrátí

Na vzdělávání chtějí představitelé kraje využít přes miliardu a pro zdravotnictví víc než osm set milionů.

Kraj v příštím roce také začne čerpat půjčku od Evropské investiční banky. „Rozpočet jsme naplánovali jako proinvestiční,“ zmínil hejtman Bohumil Šimek.

Ilustrační foto.
Výluka na brněnském nádraží: cestu lidem zpříjemní nové čekárny

Radní Jihomoravského kraje v pondělí také jmenovali novou ředitelku jihomoravské záchranné služby. V jejím čele stane od prvního ledna příštího roku současná náměstkyně pro zdravotní péči Hana Albrechtová. „Chci využít toho, že dobře znám problematiku záchranné služby od úrovně řadového lékaře přes vedoucího lékaře územního oddělení až do úrovně managementu. Do výběrového řízení jsem se přihlásila také proto, že jsem cítila podporu řady zaměstnanců napříč organizací. V tuto chvíli neplánuji žádné zásadní změny. Navážu na rozvoj a koncepci, která na jihomoravské záchrance doposud fungovala. A budu ráda, když se situace zklidní v rámci interpersonálních vztahů,“ uvedla Albrechtová.

Ukázku bitvy předvedli vojáci v sobotu v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Zúčastnil se jí i redaktor Rovnosti Michal Hrabal. Při připomínce výročí bitvy tří císařů.
Šaržé. A redaktor Rovnosti jako francouzský voják nabíjel napoleonské dělo