Podle tvůrců projektu nepůjde jen o jedinou novou výstavu, ale o zcela nový prostor, do kterého bude možné nainstalovat různé expozice. „Vytvoříme základ pro celou řadu expozic na různá témata. Prostor exploratoria s výstavní plochou necelých 270 metrů čtverečních zaplní audiovizuální prvky, díky nimž návštěvníky doslova pohltí obraz," popsal ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Na stavbu nové galerie přispěla téměř pěti miliony korun brněnský radnice.

V nové galerii chtějí její tvůrci využít špičkové moderní technologie. „Prostor nám nabídne možnost snadné a relativně levné obměny. Umožní pohotově reagovat na nové vědecké objevy a aktuální astronomické jevy. Pracovat bude možné s textem, obrazem, videoprojekcemi i interaktivními prvky," doplnil Dušek.

První expozice, kterou si návštěvníci v nové galerii prohlédnou, se zaměří na život hvězd. Připravují ji zaměstnanci hvězdárny Pavel Gabzdyl a Jan Píšala.

V galerii mohou návštěvníci trávit čas při čekání na představení v digitáriu. Vedení hvězdárny ovšem počítá s využitím i pro animační programy pro školní skupiny. To se líbí Brňance Martině Holubové. „Ze zkušeností vím, že interaktivní prvky jsou pro děti vždycky zajímavé. V exploratoriu jsou zajímavé exponáty už teď. Těším se, jak bude vypadat v novém," řekla Brňanka.