Pro ředitele Regionálního muzea Mikulov, které unikátní „betonovou" expozici na místě vykopávek provozuje, Petra Kubína je to příjemné překvapení. „Návštěvnost předčila naše očekávání. Na to, že ještě nezačala hlavní sezona, je velmi dobrá. Také reakce lidí jsou vesměs pozitivní," hodnotil v úterý Kubín.

Současně ale přiznal, že na základě připomínek příchozích ještě „ladí" některé provozní věci. „Nejde o nic zásadního, ale za každý postřeh jsme rádi. Budeme vylepšovat orientační systém, měnit popisky a další detaily," popsal Kubín.

Zatím největší úspěch podle něj sklízí působivě zpracovaný úvodní film, který návštěvníky uvádí do éry lovců mamutů. „Jak jsem se ale několikrát přesvědčil, svého diváka si najde každá část expozice," míní Kubín.

1200
lidí zavítalo za jediný víkendový den do Archeoparku Pavlov. V pracovní dny se návštěvnost podle provozovatelů pohybuje v řádu stovek lidí.

Do nového archeoparku se v nejbližší době chystá i Břeclavan Daniel Beran s rodinou. „Určitě se tam pojedeme s dětmi podívat. Jsem zvědavý na spojení vykopávek s moderními technologiemi," řekl Beran.

Že je archeopark pro Pavlov dalším turistickým lákadlem, potvrdil i starosta obce Zdeněk Duhajský. „Zvýšený počet návštěvníků je znát. A to i přes týden, kdy jezdí například školy. Jsme za archeopark rádi, je ku prospěchu všech," ocenil bezmála stomilionovou investici kraje s výraznou podporou evropské dotace Duhajský. A doplnil, že obec nyní plánuje poblíž další parkovací místa.

Archeopark pod Děvičkami je z betonu, zapuštěný pod zemí. Vniřní část připomíná jeskynní prostor. Expozice nabízí kombinaci tradičních výstavních prvků i moderní multimediální části.

Prohlídky jsou individuální, časově neomezené. Vstupné přijde na devadesát korun, otevřeno je denně kromě pondělí. „Od začátku července už ale bude provoz rozšířený na sedm dnů v týdnu," upozornil Kubín.