Přehradu nechtějí a zkoušejí se bránit, jak se dá. Obce z okolí Oslavan na Brněnsku odeslaly na krajský úřad Jihomoravského kraje námitky proti navrhovanému znění zásad územního rozvoje, které s možností přehrady počítá.

Centrem odporu se staly Oslavany. Tamní starosta Vít Aldorf už před několika měsíci zaštítil petici proti přehradě. „Sesbírali jsme už více než šest tisíc podpisů," uvedl starosta Aldorf.

Už při zahájení podpisové akce Aldorf avizoval, že chystá další kroky. „Požadujeme vyřazení územní rezervy Čučice ze zásad územního rozvoje," přiblížil starosta znění námitky.

Přehrada Čučice
∙ s výstavbou počítá takzvaný Generel lokalit akumulace povrchových vod
∙ přehrada má sloužit jako záloha proti případnému suchu
∙ nejdříve stavbu zhodnotí studie
∙ o výstavbě může rozhodnout jen vláda
∙ podle Povodí Moravy byla lokalita dříve chráněná jako vodohospodářská rezerva, až později se stala přírodní rezervací
∙ nesouhlas s přehradou vyjádřilo v petici přes šest tisíc lidí

Připojily se také další obce z okolí, které posílaly obdobná stanoviska. „Potvrzuji, že jsme své vyjádření proti čučické přehradě také odeslali," zmínil například starosta nedalekých Ivančic Milan Buček.

Připomínky ke krajskému územnímu plánu může odeslat každý, ale k vyslovení námitky potřebuje sesbírat alespoň pět set podpisů, které z něj udělají takzvaného zástupce veřejnosti. Tím chce být kvůli navrhované přehradě Štěpán Malach. „Zatím sbírám podpisy a věřím, že do termínu všechny seženu. Předně chci v námitkách zdůraznit, že jde o chráněné území, které se má navíc přeměnit na národní přírodní rezervaci," řekl.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková jednání o stupni ochrany území potvrdila. „Spolu s agenturou ochrany přírody a krajiny a vědci projednáváme návrh na ochranu tohoto území," sdělila Roubíčková.

Podle ní by ale ani prohlášení oblasti za národní přírodní rezervaci územní rezervu pro přehradu neovlivnilo. „Údolí Oslavy a Chvojnice už je chráněné jako přírodní rezervace. Změnou na národní přírodní rezervaci bychom jen potvrdili výjimečnost oblasti," uvedla.

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař zopakoval, že v současnosti vodohospodáři zpracovávají technicko- ekonomické studie. „Nejde ale o dokument, který stavbu schválí. O výstavbě rozhoduje česká vláda," zdůraznil Chmelař.

V Čučicích, u kterých má přehrada vyrůst, kauzu nechápou. „Nevěřím, že by tu nějakou přehradu vůbec stavěli. Podle mého názoru jde o uměle vyvolanou paniku. Na rozdíl od okolních obcí ani nijak zásady územního rozvoje připomínkovat nebudeme," informoval starosta Martin Jacko.

I když lhůta pro připomínky končí až ve středu, na krajský úřad už některé z nich dorazily. „Obdrželi jsme dvaadvacet připomínek lidí a čtyři námitky od obcí," uvedl radní pro územní plánování Antonín Tesařík.