Na rušném tahu mezi okresním městem a Rájcem-Jestřebí totiž došlo na křižovatce u obce Ráječko k dočasné změně přednosti. Kvůli stavbě nového kruhového objezdu u keramických závodů v Rájci-Jestřebí.

A prakticky okamžitě se tam začalo bourat. „Je to maso už od rána. Byly tady už dvě bouračky, a co chvíli po sobě řidiči troubí. Jenom čekám, kdy se tady někdo zabije. Někteří motoristé jezdí jako hovada a nového značení si nevšímají. Na Rájec to pálí od Blanska padesátka nepadesátka a přitom už nejsou na hlavní,“ hlásil odpoledne čtyřiasedmdesátiletý muž u plynové čerpací stanice v Ráječku. Zveřejnit jméno nechtěl.

Ilustrační foto.
Strážníci vybrali na pokutách přes deset milionů. Nejvíc za parkování v centru

Podle něj byla změna přednosti v jízdě značená viditelně už od rána. „Jenom odpoledne přidali ve směru od Blanska velkou reflexní tabuli o změně přednosti. A ještě asi jednu značku. A stejně to nepomáhá,“ dodal muž.

Při zhruba desetiminutovém fotografování redaktor Deníku viděl tři řidiče, kteří ve směru od Blanska na Rájec-Jestřebí nedali ostatním přednost. Dva z nich jeli odhadem asi stovkou. Přitom je u křižovatky padesátka. Jeden z řidičů navíc telefonoval. Ve třetím případě zachránil situaci řidič náklaďáku, který dupl na brzdu.

První nehoda se stala před desátou hodinou dopoledne. Policisté auta odkláněli přes okraj Blanska a Horní Lhotu. „Nehodu způsobil dvaadvacetiletý řidič auta Volkswagen Golf, který nedal přednost devětašedesátileté ženě ve voze značky Renault,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Řidiči obou aut a spolujezdci utrpěli lehká zranění. „Celkem se při nehodě zranili čtyři lidé. Ve všech případech se jednalo jen o lehká povrchová zranění,“ řekla mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová. Policisté odhadli škodu na nabouraných autech na jednašedesát tisíc korun. Dechová zkouška vyloučila, že by řidiči sedli za volant pod vlivem alkoholu nebo drog.

Silnice v blanenské ulici v Poříčí, kterou je podle některých chodců často obtížné překonat. V budoucnu by tu místo neschváleného přechodu mohlo vyrůst aspoň místo pro přecházení.
Překonání rušné ulice Poříčí? Po přechodu ne, místem pro přecházení možná ano

Hlavní silnice nyní vede od Blanska na Ráječko. Úsek od křižovatky u Ráječka ve směru na Rájec-Jestřebí je označený jako slepý. Z opačného směru je stopka. „Změna dopravního značení souvisí se stavbou nového kruhového objezdu u keramických závodů v Rájci-Jestřebí. Někteří lidé asi jezdí po paměti a změny značení si zřejmě nevšimli,“ uvedl Antonín Paděra z oddělení silničního hospodářství.

Další nehoda se na stejném místě stala krátce po jedné hodině odpoledne. Bourala dvě auta a zranilo se pět lidí. Všichni lehce.

Obě nehody viděl soukromý dopravce Vladimír Vaněk z Klepačova, který tudy projížděl se svým náklaďákem. „Je tam změněná přednost a někteří řidiči si toho asi nevšimli. Nebo jeli po paměti rychle a nedávali pozor. Je to hlavní cesta z Blanska na Boskovice. Je tu velký provoz a každá podobná nehoda to tady zablokuje. Snad se to uklidní,“ řekl muž.