Na pistáciovou se do čokoládovny Minach v Alfa pasáži v Poštovské ulici pravidelně vrací třeba stálý zákazník Zdeněk Polák. „Paní Mína dělá nejlepší zmrzliny, co jsem kdy měl,“ chválil majitelku podniku.

Tam kromě několika druhů zmrzliny připravují i domácí máslové kornoutky. „Originálně nejsme zmrzlinárna, takže u nás lidé vždy najdou nějaký druh čokoládové. Děláme třeba čokoládové sorbety, naposled čokoládovo-pomerančový. Dalším naším špekem je třeba slaný karamel nebo slaná lékořice. To je typická islandská zmrzlina,“ nastínila majitelka Mariana Chmelařová, která zmrzlinu vyrábí už čtyři roky.

V letních horkách nejvíce Brňanů podle Michaely Svobodové sáhne po ovocných příchutích. „Mezi nejzajímavější u nás ale patří třeba levandulová a čoko-chilli,“ nastínila zaměstnankyně zmrzlinové kavárny Mada Ice Cream Svobodová. Připravují tam netradiční rolovanou zmrzlinu přímo před očima zákazníků.

Tříletá Eulálie Přikrylová měla v úterý v podniku ale jasno. „Úplně nejraději mám jahůdkovou," hlásila holčička.

STARŠÍ MAJÍ RADĚJI KLASIKU

Zmrzlinu s příchutí bábovky s rozinkami nebo krupičné kaše zkoušejí lidé v podniku Na Zmrzlinu v Masarykově ulici. „Zvlášť mezi dětmi je oblíbená krupicová kaše. Starší lidi moc neexperimentují, spíš si dávají klasiky jako vanilku, čokoládu nebo stracciatellu. V létě máme víc sorbety, v zimě zase ty těžší,“ řekla brigádnice Markéta Nečasová.

Novým příchutím fandí i Jan Krkoška. „Nejradši mám vanilkovou klasiku, jsem ale docela dobrodruh a rád vyzkouším nové příchutě," řekl milovník zmrzliny Krkoška.

HRÁCH NEBO RAKYTNÍK

Pistáciová vede podle Elišky Dernerové i v Cukrářství Kreativ. „Oblíbené jsou ale i netradiční příchutě, například rakytníková nebo hrachová. Příchutě neustále proměňujeme, takže pokaždé u nás mohou lidé ochutnat něco jiného," poznamenala.

Co lze vyzkoušet?

V Brně si lze kromě tradičních variant dát zmrzlinu s rozličnými příchutěmi, například:

- krupicová kaše
- bábovka s rozinkami
- slaná lékořice
- mojito
- rakytníková
- hrachová

KAROLÍNA STÁRKOVÁ
ŠTĚPÁN BUBÍK