Malý blonďák téměř nemluví, ale navzdory všemu se usmívá. „Nikýsek je velmi pozitivní dítě. Skoro neumí brečet," říká jeho matka Tereza Fagulcová.

Nicolas kvůli mozkové obrně nechodí a problémy má i s pravou rukou. „Lékaři mě už od začátku připravovali na to, že moje dítě bude jiné. Nikdo ale přesně nevěděl jak moc a v čem," líčí Fagulcová. Pětiletý chlapec z malé vesnice na Boskovicku bývá často nemocný a lékařů navštěvuje hned pětadvacet.

Příchod handicapovaného dítěte život rodiny navždy změnil. V současnosti Nicolas nebojuje o život, ale o jeho kvalitu. Postižení ale nepřineslo matce jen špatné věci. „Když jsem byla mladá, bezdětná a bezstarostná, život měl jiný spád. S dítětem, které je jiné, si začnete vážit maličkostí, které byste jinak přehlíželi," usmívá se Fagulcová.

Nicolas potřebuje cvičit, ale nejen fyzicky. Podle jeho matky postižené děti často vnímají svět jako při jízdě rychlíkem a kvůli tomu neudrží u ničeho pozornost. „Když mu budu deset minut ukazovat obrázek kočky a říkat, že tady má oči a tady ocas, tak ho to nebude bavit. Je to nudné a nezáživné," tvrdí šestatřicetiletá žena.

Intelekt rozvíjejí pomocí kartiček, které mu rychle ukazuje a její syn se snaží poznat, co na nich je. Jedná se o speciální výuku. Kvůli snížené pozornosti zatím v televizi sleduje hlavně reklamy a krátké pohádky. Jsou totiž krátké, vtipné a nahlas.

Aby se Nicolasův stav zlepšil a on jednoho dne opravdu mohl běhat, musel podstoupit unikátní operaci v zahraničí, kterou nehradí žádná zdravotní pojišťovna. Rodiče na ni získali peníze z charitativního koncertu, který se loni v listopadu uskutečnil ve Sloupě. „Vybralo se tam přes sedmdesát tisíc korun, což nám moc pomohlo," říká Fagulcová.

Nyní se rodiče snaží shromáždit devadesát tisíc korun na pooperační rehabilitaci. „Na Slovensku se specializují na dětské pacienty. Čtrnáctidenní program ušijí pacientům na míru," vysvětluje matka.

Potřebné finance rodiče chtějí získat na připravované charitativní akci Běžíme pro Nikýska. Na startovní čáru zakleknou závodníci již tuto sobotu od jedné hodiny odpolední v Březině na Brněnsku. „Nezávodí se tady o setiny sekundy, ale chceme lidi zabavit. A zároveň tím podpoří Nicolase," přibližuje Fagulcová.

Koho běhání nebaví, pro toho si nachystali vystoupení kapel, bavičů, hasičů, záchranářů i policistů. Mezi pozvané hosty patří také fotbalista Petr Švancara. Závodníci i prodejci Nicolase podpoří penězi.

V sobotu pro Nikýska poběží ostatní. Aby jednou mohl vyběhnout i on sám.