Žije a pracuje v Brně, možnost postavit si vlastní dům na levnějším pozemku jinde jej však přesvědčila, aby město opustil. Štefan Ondrejovič si nyní staví dům v Hustopečích na Břeclavsku. „Jdeme z bytu do rodinného domu. O výstavbě domu v Brně jsem vůbec neuvažoval,“ řekl Deníku Rovnost Ondrejovič. Muž, který i dál bude pracovat v Brně, je tak jedním z tisíců, kteří zvyšují čísla rozestavěných či dokončených bytů na jihu Moravy. Počet nových bytů ve srovnání s loňskem opět vzrostl.

Ilustrační foto.
Při couvání vrazil do značky. Ta při pádu zranila kolemjdoucí ženu

Potvrzují to data, která zveřejnil Český statistický úřad. „Za prvních devět měsíců letošního roku bylo v Jihomoravském kraji dokončeno 3 242 bytů, což je o 424 bytů více než ve stejném období roku 2018. Více než polovina z nich jsou v okresech Brno-město a Brno-venkov,“ sdělila Milada Jonášová z krajské pobočky úřadu.

Dodala, že ze sedmi okresů Jihomoravského kraje se právě Brno a Brněnsko nejvíce podílely také na celkovém počtu takzvaných zahájených bytů.

HLAVNĚ JEDEN PROJEKT

V Brně čísla nové výstavby zvedl zejména jeden projekt, a to Ponava City. „Na jaře získal stavební povolení a zahájil první etapu stavby. Za několik let zde vzniknou stovky bytů,“ informoval obchodní ředitel společnosti Trikaya František Šudřich.

Podle Tomáše Kalába z rodinné stavební firmy Kaláb stojí za nárůstem počtu bytů především v okolí Brna hlavně ceny nemovitostí v krajském městě. „Venkov a dojíždění volí stále více lidí. Brno totiž už není jen textilní centrum. Funguje strojírenství, IT firmy a další. Proto zde přibývá lidí, kteří jen kvůli ceně město opouští a staví si nebo kupují byty jinde,“ konstatoval Kaláb.

Sokolovna v Moravském Krumlově s nyní již nevyužitým kinosálem.
Angelika, Vinnetou a hřející kamna v koutě, vzpomínají lidé na zaniklá kina

Dodal, že by raději viděl ještě více staveb domů a bytů přímo v Brně. „Ovlivnilo by to jejich ceny,“ podotkl.

Hodně se staví i na Hodonínsku. Od loňska tam bytová výstavba vzrostla dvojnásobně. „Přímo v Hodoníně přibylo bytů v novostavbách na základě developerských projektů. Za poslední dva roky registrujeme výstavbu asi šesti bytových domů. Jednotlivé bytové jednotky si z devadesáti procent v době výstavby lidé rezervují přímo u developerů,“ přiblížil realitní makléř Kamil Dřevojan ze společnosti Sting.

Pět lidí zemřelo při havárii tří osobních aut mezi Pavlicemi a Vranovskou Vsí. Tragická nehoda se stala před pátou hodinou večer na hlavním tahu mezi Jihlavou a Znojmem.
Nehoda a 4 mrtví u Pavlic: před horizontem předjížděl náklaďák přes plnou čáru

Podle něj potenciální kupce zajímají takové faktory, jako je nový vzhled budov s jiným architektonickým začleněním, vlastní parkovací stání a nulová investice do rekonstrukcí bytů po dobu několika let. „Tyto výhody se však odráží v ceně bytů nabízených ve standardu bez kuchyňské linky či vybavení koupelen. Cena takových bytů se pohybuje přibližně od tří a půl milionu korun za byt 3+kk,“ dodal Dřevojan.