Když v Březině opravovali průtah obcí, řešili, co se vzrostlými lípami u silnice. Starosta obce Martin Habáň tedy rozeslal obyvatelům anketu v podobě SMS. S dotazem, jestli chtějí stromy vykácet, anebo přesadit. Ti, kteří zvolili druhou možnost a na mobilu stiskli tlačítko číslo dva, se mohli zúčastnit obecní brigády. Lípy zachránili a přesadili na jiná místa.

Březina je v regionu jednou z obcí, které zavádí informační systémy nové generace. „Chtěl jsem, aby byla informovanost našich obyvatel co nejlepší. Spousta z nich dojíždí za prací do Brna, a když hlásí rozhlas, nejsou doma. V některých ulicích navíc ani není slyšet. Takhle jim mohu hned poslat jakoukoliv zprávu. Třeba že se v obci bude konat přednáška. Lidé se o ní okamžitě dozvědí. Musejí být ale přihlášení do databáze. Už je tam skoro celá obec," popsal Habáň.

Do takzvaného mobilního rozhlasu je podle něj možné nahrát i hlasovou zprávu. Třeba v případě přívalových dešťů pak lidem zazvoní telefon, kde se ozve varující hlas starosty.

Obce si mohou nové systémy pořídit i díky dotaci. Ministerstvo pro místní rozvoj a Evropská unie na ně letos vyčlenily přes tři miliardy korun. „V Česku si je pořídilo zatím deset procent obcí. Mohou tak obyvatele informovat o veškerých novinkách. Obecní rozhlasy už dnešním potřebám lidí většinou nestačí. Přes moderní okna, která dobře těsní, je navíc hlášení špatně slyšet," uvedl mluvčí společnosti Neogenia Pavel Gregor. Ta je jednou z těch, které provozování nových systémů umožňují.

SMS dokáže přečíst i pevná telefonní linka. „Představitelé obcí mohou své obyvatele upozornit i na to, že se budou čistit ulice a mají si přeparkovat auta. Když jsou třeba venku velká vedra, mohou se zajímat o to, jak jsou na tom starší lidé, o které se nemá kdo postarat. Když jim nebude dobře, zmáčknou na mobilu určité číslo a bude možné přivolat jim pomoc. Možností, jak systém využít, je celá řada," upřesnil Gregor.

Mobilní rozhlas od letošního ledna využívají například v Lysicích. „Služba ale funguje nezávisle na klasickém rozhlasu. Jde o webovou aplikaci, do které se lidé mohou přihlásit odkudkoliv, i ze zahraničí. Zpráva se pak zobrazí asi sto padesáti obyvatelům, kteří své telefonní číslo přihlásili do databáze. Nedávno jsem je informoval například o výpadku elektrické energie," sdělil starosta Lysic Pavel Dvořáček.

I obecní rozhlas má však v městysi stále svou tradici. „Hlavně starší lidé, kteří nepoužívají mobilní telefony, jsou na něj zvyklí a hlášení poslouchají," upřesnil lysický starosta.

Průkopníky v informování obyvatel pomocí SMS jsou na Blanensku Šebetovští. Podle starosty obce Zdeňka Čížka si systém osvojili již zhruba přes čtrnácti lety. „SMS si člověka najde prakticky kdekoliv. Rozhlas tuto schopnost nemá. A ani e
-mail, pokud si jej neotevřete. I klasický rozhlas ale má svůj smysl. Vyhlašujeme přes něj například to, že do obce přijede prodejce. Ti, kteří si pořídili takové menší zařízení, navíc mohou poslouchat hlášení i doma," popsal Čížek.

Klasickou cestou informování obyvatel se rozhodli jít v Olešnici. Město má digitalizovaný bezdrátový rozhlas, přes který lze podle starosty města Zdeňka Peši sdělit obyvatelům spoustu důležitých věcí. „Zařízení mohu spustit i ze zahraničí. Rozhlas hlásí každý den v pět hodin odpoledne a lidé jsou na to zvyklí. Hlášení se vkládají i na internet a zájemci si je mohou nechat přeposílat na e-mail," upřesnil Peša.

Upozornil, že pořízení mobilních rozhlasů sice není nákladné, ale za posílání SMS obyvatelům města a obce musejí platit. „Běžný rozhlas stačí jen udržovat," doplnil Peša.