Proč obézních lidí přibývá?
Může za to zejména sedavý životní styl a hektická doba. Kvůli ní nezbývá čas na pravidelný pohyb. Lidé také jedí množství potravin s velmi vysokou energetickou hodnotou. Zvýšit energetický příjem je tedy velmi snadné a současně vydat potřebné množství energie pohybovou aktivitou je stále náročnější. Dochází k nerovnováze a přibírání.

Jak člověk pozná, že je obézní?
Kritérií je několik. Vypovídající je výpočet BMI i obvod pasu. Orientovat se dá i podle procenta tělesného tuku. Zjištění ale vyžaduje speciální přístroj. U mužů by se procento tuku mělo pohybovat mezi deseti a dvaceti procenty, u žen od osmnácti do dvaceti osmi.

Jaká zdravotní rizika obezita přináší?
Zatěžuje pohybový aparát a srdečně-cévní systém, pojí se s ní vyšší hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, diabetes druhého typu či vyšší riziko zánětů.

Dokáže obézní člověk zhubnout i bez odborné pomoci, aniž by si ublížil?
Zkoušení různých zaručených diet často přináší různá rizika a také jo-jo efekt. Například při špatně složeném jídelníčku mohou lidé zbytečně trpět hlady, nedostatečným příjmem živin a únavou zhubnou ze svalové hmoty, což není žádoucí. Nevhodný je i příliš rychlý úbytek na váze. Neodborný zásah do stravování je nebezpečný zejména u lidí, kteří se současně léčí se zdravotními problémy.

Co je takzvaná štíhlá obezita?
Setkávám se s ní často. I lidé s normální tělesnou hmotností mohou mít vysoké procento tělesného tuku. To vzniká kombinací nedostatku svalové hmoty a vyššího množství tukové tkáně. Tento typ obezity se dá odhalit analýzou složení těla.

Jak spočítat, zda trpím nadváhouDoma se dá vypočítat BMI index nebo změřit pas. Muži by měli mít obvod pasu do 94 centimetrů, ženy do 80 centimetrů. Výpočet BMI zase hodnotí poměr výšky a hmotnosti. Hmotnost v kilogramech se dělí výškou na druhou v metrech. To znamená že například člověk měřící 170 centimetrů s váhou 65 kilogramů si BMI index vypočítá jako 65/(1,7x1,7). Definicí či kritérií může být několik. Pokud je výsledek mezi 25 až 29,9 jde o první stupeň obezity, rozmezí 30 až 39,9 značí druhý stupeň obezity a výsledek větší než 40 znamená nejrizikovější, morbidní obezitu.