Přestože portály oficiálně nabízejí pouze vypracování podkladů, jsou ochotné napsat i celé práce. „Postupujeme od úvodu po závěr. Vytvoříme i text podle šablony, čili jak je třeba, aby práce vypadala. Jestli podklady budete chtít dále upravovat, je jen na vás,“ ujistila při dotazu redakce operátorka jedné z firem. Za padesátistránkovou bakalářku účtují patnáct tisíc.

Jiná společnost nabízející vypracování podkladů chce za stejný počet stran o tři, další i o pět tisíc korun více. V průměru studenti společnostem za stostránkovou diplomovou práci zaplatí třicet tisíc korun.

Ilustrační snímek.
Univerzity vs plagiátoři. Za napsání prací zaplatí studenti ročně 200 milionů

Přes tři roky psal diplomové práce na objednávku i student z Brna, který si nepřál uvést své jméno. Pracoval na téměř devadesáti textech. „Nejdřív jsem opravoval chyby a stylistiku, jindy psal vybrané pasáže. Zhruba ve čtvrtině případů šlo o celé práce,“ popsal. Pomáhal kupříkladu studentům Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického i Mendelovy univerzity, ale i lidem z Ostravy nebo Prahy, a to napříč všemi obory.

Brněnské univerzity v současnosti používají na odhalování plagiátů elektronickou kontrolu. „Systém však nedokáže odhalit originální dílo. Podvod zjistíme většinou, až na něj někdo upozorní. V minulosti jsme zaznamenali podobný případ. Absolventovi jsme pak odebrali akademický titul,“ popsala mluvčí Vysokého učení technického Radana Kolčavová.

S tím, že systém jde snadno obejít, souhlasí i oslovený student. „Chybí jim lidské oči. Já navíc nikdy cizí citace nekopíroval,“ upřesnil. Práce zpracovával sám. Na jednu potřeboval ideálně měsíc, jeho rekord ale byla sedmdesáti stránková bakalářka, kterou vytvořil už za tři dny.

Na psaní prací na zakázku zaměřila svou diplomovou práci Veronika Králíková z Mendelovy univerzity v Brně. Podle jejího průzkumu ze všech vysokoškolských studentů v České republice podvádí osm procent, tedy pětadvacet tisíc lidí. “Nejčastěji podvádí kvůli tomu, že na vypracování nemají čas nebo nerozumí tématu. V případě těch, kteří práce píší, jde zase většinou o možnost výdělku. Někdo to ale dělá i z kamarádství,“ uvedla Králíková.

Psaní textů na zakázku přitom může být legální. „Záleží na tom, jak se domluví. Pokud dá autor svolení k užití, autorský zákon nikdo neporuší. Podvod je to ale vůči škole, pokud student podepíše prohlášení, že práci vypracoval sám, což většina univerzit vyžaduje,“ uvedla brněnská advokátka zabývající se autorským právem Jiřina Svojanovská. Záleží pak na konkrétních případech, kdy se věc může řešit buď jako disciplinární, nebo trestní řízení.

Hledání zaměstnání. Ilustrační foto.
Nezaměstnaných v květnu ubylo. Je jich o 839 méně než v dubnu