Dopravní podnik města Brna svou část práce v Křenové ulici plánuje dodělat tento víkend. „O víkendu bude velká výluka, aby dělníci mohli práci dokončit. V pondělí se tam snad vrátí tramvaje. Ještě není jisté, kdy ulicí projedou trolejbusy a auta. Stavba ale skončí dřív než posledního listopadu,“ sdělila mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Na opravách spolupracuje brněnský dopravní podnik s Brněnskými komunikacemi. „Povrch silnice v Křenové doděláme tento víkend, záleží to ale také na počasí. V týdnu přijdou na řadu chodníky,“ uvedla mluvčí společnosti Vladimíra Navrátilová.

Ilustrační foto.
Řidiči neprojedou Křenovou ulicí. Uzavírka potrvá do konce listopadu

Na opravě se podílely také brněnské teplárny. „Poslední říjnový víkend jsme v ulici pokládali chráničky,“ řekla za Teplárny Brno Renata Diatková.

Svou část práce mají hotové také Brněnské vodárny a kanalizace. „Prováděli jsme pouze dílčí opravy kanalizace,“ potvrdila mluvčí Renata Hermanová.

Ilustrační foto
Skokan v Křenové zastavil dopravu. Zachránil ho po dvou hodinách vyjednavač

Podle Lukšové je právě dobrá koordinace a spolupráce s ostatními investory důvodem dřívějšího otevření. „Snahou je opravy ukončit co nejdříve, aby ulice nekomplikovala provoz v centru města. Jakékoli dopravní uzavírky mají vliv na plynulost dopravy,“ dodala Lukšová. Další větší opravy tramvajových tratí dopravní podnik plánuje až na příští rok.

Náměstek primátora Richard Mrázek je s dřívějším ukončením stavby spokojený. „Uvolní se doprava. Všichni budou radši, až se Křenová otevře,“ sdělil.

Nehoda dvou tramvají v brněnské ulici Nové sady se neobešla bez zranění.
Nehodu tramvají způsobila změna dopravy. Kvůli sebevrahovi v Křenové ulici

Na otevření ulice se těší také Pavla Kršková. „V ulici máme prodejnu s kočárky a zákazníci se k nám vůbec nemohou dostat. Navíc nám stavba bránila ke vjezdu do dvora. Kamiony se zbožím se tady nevytočily. Volali jsme na Brněnské komunikace, ale ty nás jen odkázaly dál,“ sdělila jednatelka obchodu Růžový panter Kršková.

Kvůli dopravnímu kolapsu způsobenému uzavřením ulice odložili představitelé města přesun tramvajové trati do Plotní ulice. „Pokud příští týden vybereme zhotovitele, práce v Plotní mohou začít po Novém roce,“ řekl Mrázek.

Kino Lucerna v brněnských Žabovřeskách.
Úpravy parků, kina i nová hřiště. Brno rozdělí mezi městské části 67 milionů

Ulice Křenová je zavřená od patnáctého září. Tramvajová trať se zmodernizovala s ohledem na odhlučnění a snížení vibrací. Lepší přístup na Úřad práce umožnil přesun zastávky Vlhká před budovu. Zastávka je nově bezbariérová. Součástí stavby je také úprava jízdních pruhů a přechodů.

KLÁRA VAŠÍČKOVÁ