Tvrdí, že má rád jednoduchou krásu tehdejších předmětů. „Nebyla to zrovna barevná doba, co se politiky týče. Mám pocit, že si to lidé kompenzovali aspoň barevností věcí kolem sebe,“ říká.

Herec a bývalý politik Milan Kňažko.
Politikou se dnes bavím, když už si ten cirkus platíme, říká herec Kňažko

Muzeum chce Blaško otevřít na výročí padesáti let od výstavy Expo 58, které se poprvé od války zúčasnily státy z celého světa. „Pro Československo představovala výstava designový přelom. Poválečná styl byl poměrně strohý. I v té době vznikaly hezké věci, ale byly jiné. Na výstavě lidé viděli, jak vypadají výrobky ve zbytku světa a líbilo se jim to. Styl šedesátých až osmdesátých let je proto mnohem odlehčenější,“ vysvětluje vliv výstavy na změnu zdejšího stylu.

Sběratelem retro předmětů se stal Blaško shodou náhod. „Dřív jsem se retro tématiku moc nezajímal. Zlom nastal, když jsem se před sedmi lety nastěhoval do Brna a potřeboval jsem si co nejlevněji zařídit byt,“ říká.

Prvním stavebním kamenem sbírky se stala dvě křesla. Jejich styl si velmi rychle oblíbil a byt se začal plnit předměty, které zažehly jeho sběratelskou vášeň. V současnosti jeho sbírka zahrnuje více než deset tisíc exemplářů. „Jejich přesný počet neznám. V tuhle chvíli jsme nafotili přes tři a půl tisíce předmětů a jsme sotva ve třetině,“ nastiňuje rozsah své sbírky.

Požár v suterénu Janáčkova divadla, kde začala hořet izolace v příčce.
Evakuace 36 lidí z Janáčkova divadla. Kvůli v suterénu hořící izolaci

Nejpyšnější je na svou kompletní kolekci pískacích hraček od československé designérky Libuše Niklové. „Tyhle hračky jsou dnes velmi vzácné i drahé. O to víc jsem hrdý na to, že se mi podařilo dát dohromady kompletní sadu,“ říká spokojeně.

I když vede firmu, která zajišťuje rozvoz potravin, svému koníčku věnuje všechen volný čas. Když nepřipravuje exponáty do muzea, shání na internetu nové. Už několikrát se mu prý stalo, že ho někdo těsně předběhl.

Většinu sbírky si koupil z vlastních peněz. „Je to dost nákladné, ale lidé mají radost, když zjistí, že jejich předměty poputují do muzea. Často mi dají slevu, jindy zas přihodí několik dalších předmětů,“ řekl.

Téměř opravený dům Falkensteinerovy nadace na Moravském náměstí v Brně.
Odhalí funkcionalistickou perlu Moravského náměstí. Nabídne i vyhlídku z terasy

Některé předměty mu dali Brňané dokonce zadarmo. Dodává ale, že o peníze mu nejde. Bude spokojený, když muzeum pokryje náklady.

JIŘÍ KRÁL