Malá hádanka. Co je to? Má to dva hrby a na zádech pohlavní orgán. Tento komentář napsala před časem k fotce zveřejněné na facebookovém profilu Břeclavi advokátka a aktivistka Zuzana Candigliota. Na snímku seděl břeclavský starosta Pavel Dominik na velbloudovi. Svérázného komentáře si všimla i Česká advokátní komora. Na právničku působící nyní v Brně pak podal kárnou žalobu předseda kontrolní rady stavovského sdružení Jan Mikš.

Při letošním tříkrálovém průvodu městem se na velblouda posadil břeclavský starosta Pavel Dominik. Podobnou fotografii okomentovala aktivistka Zuzana Candigliota následovně: Malá hádanka. Co je to? Má to dva hrby a na zádech pohlavní orgán.
Dva hrby a na zádech pohlavní orgán. Komentář smazali, dle autorky jde o cenzuru

Kárný senát po projednání případu rozhodl, že se Candigliota provinila proti stavovským pravidlům. „Porušila povinnost slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu,“ uvedla v rozhodnutí předsedkyně kárného senátu Karin Konstantinovová. Od dalšího potrestání senát upustil, ovšem uložil jí zaplatit osm tisíc korun jako náklady kárného řízení.

Ilustrační foto.
Prokázání totožnosti na vyzvání? Měla to udělat, rozhodl Nejvyšší správní soud

Kdo je Zuzana Candigliota
• Pochází z Břeclavi, nyní působí v Brně.
• Je právnička, spolupracuje s Ligou lidských práv.
• Staví se proti týrání zvířat v cirkusech a také za právo žen na domácí porod.
• Dostala se do sporu s policií kvůli tomu, že měla předložit doklady bez konkrétního podezření. Nejvyšší správní soud dal za pravdu policii.
• Dřív se angažovala proti výstavbě dalšího supermarketu v Břeclavi.

Candigliota se v druhé polovině dubna odvolala. „Považuji rozhodnutí za nezákonné a protiústavní. Advokát má svobodu projevu v oblasti svého soukromého života stejně jako kdokoli jiný,“ reagovala Candigliota.

Už dřív Deníku Rovnost řekla, že komentář mínila jako satiru. „Přišlo mi fakt trapné, jak se představitelé města předvádí,“ uvedla.

Břeclavský starosta Pavel Dominik považuje věc za uzavřenou. „Díky tomu, že existují sociální sítě, si lidé pletou demokracii s anarchií. Ale nebylo to tak, že bych kvůli tomu nespal. Myslela to jako hloupý žert, budiž,“ komentoval starosta.

Pohled na město Břeclav. Ilustrační fotografie.
Aktivistka nazvala Břeclav buranovem

Komentář Candiglioty na sociální síti tehdy dlouho nezůstal. Správci oficiálních facebookových stránek města jej smazali a ženě další komentování zakázali. Aktivistka tento krok tehdy označila za cenzuru. „Pokud se někdo neumí slušně chovat, má smůlu. Její účet už je však nějakou dobu odblokovaný,“ reagoval mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek. Právnička tvrdí, že ho má zablokovaný doposud.

Správci účtu města mažou příspěvky, pokud je v nich někdo vulgární.

Kolona aut u mostu přes Nové Mlýny
Nové Mlýny zůstanou otevřené. Auta bude na most pouštět chytrý semafor