Pouhých čtrnáct let. Právě to je věk vraha, který zabil kousek od Dubňan o rok staršího mladíka. Informovala o tom včera policie. Podle zpráv, které kolují po městě, mladý násilník zastřelil chlapce čtyřmi ranami z pistole. Tu měl vzít otci.

„Spekulovalo se o různých možnostech, jak ten kluk zemřel. Všechny se ale rozplynuly poté, co policie kontrolovala obyvatele kvůli držení střelné zbraně. Většinou jsou si tak lidi jistí, že toho hocha někdo zastřelil a že pistoli sebral doma tátovi," uvedl pro Hodonínský deník Rovnost jeden z místních mužů, který si nepřál uvést své jméno. Redakce jej však zná. Policejní mluvčí Petra Vedrová jeho domněnku nepotvrdila. „K tomuto se nebudu vyjadřovat," uvedla mluvčí.

Naopak ale zveřejnila to, že se jihomoravským kriminalistům podařilo vraždu mladistvého chlapce objasnit. „Dopustil se jí teprve čtrnáctiletý mladík. Vzhledem k věku poškozeného i pachatele však další podrobnosti zveřejňovat nebudeme," vysvětlila Vedrová.

Jak dále řekla Hodonínskému deníku Rovnost, o případném trestu pro mladého vraha bude rozhodovat soud pro mládež. „Může tak skončit například v diagnostickém ústavu," přiblížila jednu z možností Vedrová.

Zpráva o věku vraha překvapila i dubňanskou radnici. „Když umře tak mladý člověk, je to vždycky tragédie," podotkl starosta František Tříska. Po šestapůltisícovém městě se po zveřejnění informace o mládí pachatele začalo debatovat o snížení trestní odpovědnosti. „Dal bych jí tak na dvanáct nebo třináct let. S tím, jaká je teď, bude za chvilku zase venku," řekl jeden z místních.

Podle dalšího obyvatele města je největší problém v samotné mládeži. „Ty děcka neví, co je realita. Jsou zblblá z těch her, kterými se baví na počítači. Pak to dopadá jako u nás, kde tak mladý kluk někoho zastřelí," myslí si jeden z hostů restaurace, která se nachází nedaleko od domku, kde bydlel zavražděný.

Týden před začátkem školního roku je do smutku zahalená i dubňanská základní škola, do níž mrtvý mladík ještě nedávno chodil. „Začátkem prázdnin skončil devítku a pak jsme se dověděli, co se mu stalo. Je to hrozné, překvapil nás i věk pachatele," řekla ředitelka tamní základní školy Zdeňka Šindarová.

Tělo patnáctiletého mladíka objevil v sobotu 10. srpna důchodce, který se procházel lesem kolem města. „Ležel na zádech, měl na sobě černé triko a bermudy, kousek od něj ležel batoh s penězi i občankou. Nehýbal se, zavolal jsem proto záchranku. Ta už mu ale nedokázala pomoct," přiblížil hrůzný nález, který si také nafotil na mobilní telefon. Proto se také místní shodli, že mladíka někdo střelil do zad a otočil.

Ten měl krátce poté oslavit své šestnácté narozeniny. „Kéž bys věděl, jak strašně moc nám chybíš, dala bych cokoliv za to, vidět tě a oslavit se všemi tvoje narozeniny," napsala na sociální síti Facebook například kamarádka zemřelého Veronika.