Příští sobotu bude pláž u rybníka v obci Suchý na Blanensku patřit nejmenším. Dětský den tu spolu s hasiči pořádá spolek Ženy Suchý. Jeho členky si vystačí bez svých protějšků. „Muži mají jiné činnosti. Vánoční nebo velikonoční tvoření by asi nepořádali,“ řekla předsedkyně spolku Monika Opluštilová.

Ženy tak mají velký vliv na dění v obci. V kalendáři akcí má spolek i karneval, krmení zvířat, výlety s dětmi nebo dlabání dýní. „Tady se říká: Když chceš něco zařídit, řekni ženám,“ prohlásil s úsměvem obyvatel obce Vladimír Ševčík.

Park na základech hotelu Dukla. Ilustrační foto.
Dukla ožije muzikou a čtením knih. Přes léto poskytne azyl zavřené knihovně

Podle něj vše začalo před lety o masopustu. „Pořádali ho muži a vybrané peníze pak propili. Takže masopust převzaly ženy a peníze dávají na akce pro děti,“ připomněl.

Ženy se starají o kulturu
∙ Na Blanensku se činí organizace Českého svazu žen.
∙ Ve Spešově (na snímku) a v Lipovci pořádají plesy, masopust, dětský den, vánoční, velikonoční a halloweenské dílny a výstavy nebo Mikulášské nadílky.
∙ Ženy Suchý pořádají z peněz vybraných při masopustu akce pro děti. Oblíbený je zájezd na výstavu Flora.
∙ V Bučovicích na Vyškovsku se o příjemné stáří stará Dagmar Procházková s Klubem Přístav.

Ženy tradičně sdružuje Český svaz žen, který loni oslavil padesát let. Zatímco na Vyškovsku je pouze jedna ve Vícemilicích, na Blanensku se nachází jeho nejpočetnější základní organizace. Je v Lipovci. „Máme šestaosmdesát členek,“ spočítala předsedkyně Jaroslava Kuchařová.

V Lipovci se ženy snaží zachovat tradice, pro děti pořádají výlety nebo karneval. Věnují se i sobě. „Máme třeba počítačový kurz,“ prozradila Kuchařová. Teď chce své kolegyně přesvědčit, aby se zapojily do politiky.

Přibližně šedesát členek má svaz ve Spešově. „Základ je zdravé jádro, máme velkou podporu na obecním úřadě a každý pomůže, když je potřeba. Na malé dědině musíme táhnout za jeden provaz,“ tvrdí předsedkyně Lenka Pernicová.

Ve Spešově ženy tančí na Sousedském bále, procházejí obcí s masopustním průvodem, pořádají dětský den, vánoční výstavu nebo Mikulášskou nadílku. „Koncem října máme Zdobení bez zlobení. Vydlabáváme dýně, které pak svítí před domy, když jde lampionový průvod,“ přiblížila Pernicová.

Vizualizace nového autobusového nádraží v Blansku. Dělníci ho mají začít stavět v říjnu.
Přestavba nádraží v Blansku pokračuje. Otevřeli čtyři nová stanoviště

Aktivní ženy žijí i na Vyškovsku. Jedna z nich je Dagmar Procházková z Letonic. Před dvěma lety začala v Bučovicích pořádat akce pro penzisty. „Rok jsem fungovala na vlastní triko. Pak už toho bylo na jednoho moc, tak vznikl Klub seniorů Přístav,“ popsala začátky Procházková.

Přístav znamená příjemné stáří pro všechny. Za jeden rok se pyšní 259 akcemi. „Ráno můžete jít do kroužku ručních prací, v poledne některé babičky čtou ve školce dětem a večer ještě stihnou Zpívánky,“ nastínila Procházková.

Klub je přístupný všem. Má přes dvě stě členů a příznivců, kteří spolu chodí na vycházky, jezdí na zájezdy, zpívají, tančí, pořádají literární odpoledne nebo luští křížovky. „Mám spoustu nápadů a energie. Dělám to ve svém volném čase a zadarmo. Mám z toho radost,“ uzavřela Procházková.

Ilustrační foto.
Úspory? Obce se bouří proti rušení matrik. Budeme to dělat i zadarmo, tvrdí