Problémy jsou také s nízkým tlakem v potrubí obecního vodovodu. „Já naštěstí bydlím na spodním konci obce. Ale o problémech s vodou na horním konci se mluví. V potrubí je nízký tlak a hlavně v létě mají v tamních bytovkách méně vody,“ řekl jeden z místních Michal Nečas.

Problémy má zanedlouho vyřešit projekt Pitná voda Jedovnicko. Počítá s propojením páteřního vodovodu Velké Opatovice – Boskovice – Blansko se soustavou vodovodů na Jedovnicku. Novým vodojemem poblíž Lipovce a rekonstrukcí úpravny vody v Jedovnicích. „Jedná se o projekt přibližně za dvě stě deset milionů. Je rozdělený na dvě etapy. Na první fázi už máme stavební povolení. V ní se k vodovodu připojí například Senetářov a Ostrov u Macochy,“ uvedl tajemník Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí Petr Tioka. Ve druhé etapě se pak připojí například obce Lipovec a Holštejn.

Přibližně sto třicet milionů korun mají stát úpravy území se zdrojem pitné vody v Lednici na Břeclavsku. Zásobuje bezmála třicet tisíc lidí. Jedná se o oblast od Lednice po Jevišovku podél státní hranice s Rakouskem. A dále pak o oblast Pálavy se skupinovými vodovody Lednice – Mikulov a Brod nad Dyjí – Dolní Dunajovice. V letních měsících zde i kvůli turistům spotřeba vody stoupá.

Ilustrační foto.
Úroda jablek je nadprůměrná, ale plody jsou malé. Cena ovoce v obchodech klesne

V provozu jsou tamní vrty bez výraznějších zásahů už od sedmdesátých let minulého století. V posledních pěti letech se potýkaly s poklesem odčerpané vody. Podle vodohospodářů ho však nezpůsobilo snížení hladiny podzemních vod, ale zanesené části vrtů. Jejich čištění nepřineslo požadovaný efekt. „V polovině loňského roku se proto začalo se stavbou nových jímacích vrtů a rekonstrukcí vodního zdroje. Práce mají být hotové příští rok a vše přijde zhruba na sto třicet milionů,“ uvedl provozně technický náměstek společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav Kamil Kasala.

Původní vydatnost zdroje byla více než 150 litrů za vteřinu. V posledních letech ale poklesla až k devadesáti litrům. „Úpravy vodního zdroje mají zabezpečit jeho větší kapacitu. Alespoň na původní stav,“ dodal Kasala.

Ve východní části Vyškovska mají některé obce kvůli dlouhodobému suchu problém s kolísáním i kvalitou zdrojů pitné vody. V budoucnu by mohla být ohrožená její dodávka pro Vážany, Moravské Prusy, Moravské Málkovice, Medlovice, Rybníček, Švábenice a Dětkovice. „Proto jsme přistoupili k rozšíření vodovodu, vybudování takzvané švábenické větve,“ informoval ředitel Vodovodů a kanalizací Vyškov Vladimír Kramář.

Řidiči tvořící záchrannou uličku na dálnici.
Řidiče na tříproudové dálnici čekají změny

Stavbu třináctikilometrového vodovodu podnik zahájil v květnu, hotovo má být příští rok v srpnu. Vyjde na bezmála sto milionů bez daně, víc než polovinu pokryje evropská dotace. Například ve Švábenicích nejsou všichni obyvatelé připojení k vodovodu. „Zápolí s tím, že vody ve studních nemají dost. V tomto období se nám tak objevují i noví zákazníci, proces napojení na vodovod ale trvá několik měsíců. Kromě stavby přípojky se musí zajistit i potřebná dokumentace,“ upozornil Kramář. Připojení k nové větvi by lidem doporučoval. „Zásadně se zvýší jistota zásobování oblasti pitnou vodou, to by mělo obyvatele dostatečně motivovat,“ je přesvědčený Kramář.

Začátkem letošního roku začal naostro fungovat nový skupinový vodovod na Hodonínsku v lokalitě Horňácko. V okolí Velké nad Veličkou se k němu připojilo i několik sousedních obcí.