Složení i chuť nealkoholického nápoje výrobce přizpůsobil potřebám organismu onkologických pacientů. „Nápoj má sladší chuť vyvinutou speciálně pro potlačení negativních účinků chemoterapie, kdy během léčby lidem jídlo i pití připadá hořké, chutná po pilinách nebo po sobě zanechává kovovou pachuť,“ popsala za Mamma help Petra Plánková.

Zdůraznila, že nápoj není určený jen pro ženy nemocné rakovinou prsu, ale i pro jiné onkologické pacienty. Pivo lidé koupí v Tescu a v lékárnách. Půllitr stojí padesát korun, z toho patnáct jde na provoz osmi center Mamma helpu.

Na znamení boje proti rakovině prsu se fontána před Janáčkovým divadlem ve středu zbarvila dorůžova.
Fontána před Janáčkovým divadlem zrůžověla. Kvůli boji proti rakovině

Limitovaná edice byla na pultech i minulý rok, letos je pivo k dostání už pátý měsíc. „Doufám, že uspějeme s výrobkem i mimo republiku,“ řekla Plánková.

Mluvčí Masarykova onkologického ústavu Zuzana Joukalová upozornila, že je důležité, aby lidé veškeré potíže a léčbu konzultovali s odborníky. „Lékař nejlépe ví, jak se nemoc vyvíjí, které léky pacient bere a jaké jsou jejich negativní účinky,“ konstatovala.

Přínos speciálního piva vidí v osvětě lidí, kteří se o něm, jeho využití a dalších okolnostech dozvědí. „Myslím si, že jde především o to, upozornit na prevenci rakoviny prsu a činnost organizace,“ dodala.

Svatopluk Bartík.
Zeman a rakovina: Bartík se omluvil, platit nechce. Prezidenta vyšetří znalec

Odborníci zdůrazňují, že je hlavní prevencí rakoviny prsu samovyšetření. „Je třeba si vybrat jeden den v měsíci, kdy se ženy vyšetří. Provádět ho mohou v rámci prevence již dívky od patnácti let až do smrti,“ sdělila lékařka Iva Mihulová.

Jiný preventivní krok je ultrazvuk prsu, který si pacientky hradí samy a je určený především pro ženy do pětačtyřicátého roku.

Tramvaje i autobusy v Brně získaly knír.
Brnem jezdí šaliny, trolejbusy i autobusy s knírem. Upozorňují na rakovinu

Další typ je vyšetření mamografem, které mají ženy od pětačtyřicátého roku hrazené pojišťovnou a podstupují ho každé dva roky.

SIMONA CHLUPOVÁ