Námraza na vrtulníku může totiž zapříčinit velké potíže při vzletu. „Výkyvy počasí jako jsou námraza, jinovatka, mrznoucí mlha, mrznoucí déšť, ale i sníh či led jsou pro letadla nebezpečné, protože dokáží změnit aerodynamické vlastnosti  a ohrozit tak bezpečnost letu,“ vysvětlil náčelník inženýrsko-leteckého zabezpečení Marian Mráz.

Kousky ledu nebo námrazy by mohly nasát motory nebo poškodit listy nosného a vyrovnávacího rotoru. „Pokud není námraza dokonale odstraněna, vrtulník nesmí vzlétnout“, objasnil Mráz. Personál proto musí odmrazit vrtulníky v co nejkratší době před samotným vzhledem. „V zimním období je zpravidla příprava před vzletem delší o hodinu. Někdy ale ani to nestačí a protáhne se na čtyři a více hodin, většinou když je silná námraza,“ doplnil Mráz.

Kamery v obci zachytily motorkáře pár minut předtím, než byl postřelen.
Nečekaný obrat. Postřelený motorkář z Vysočiny byl drogový dealer, je ve vězení

Jakmile spadne teplota pod mínus tři stupně, musí se letecká technika ošetřit podle speciálních postupů. „Odmrazování zabezpečuje speciálně vyškolená obsluha. Technici vrtulníků používají k odstraňování auto TO-5 na podvozku V3S nebo Avie, které má k dispozici až čtyři rukávy. Každý má průměr pětadvacet centimetrů a fouká teplý vzduch, který má maximální teplotu šedesát stupňů Celsia. Směřují jej na listy rotoru, trup a ocasní nosník,“ vysvětlila mluvčí letiště Jindřiška Budiková.

Pokud je sníh čerstvě navátý, odstranění je pro obsluhu snadné. Smetou jej obyčejnými košťaty. Naopak u přimrzlého sněhu je nutné použít teplý vzduch.

Zatímco u osobního automobilu lze námrazu seškrabat mechanicky, u létající techniky tento postup nejde použít. „Škrabání a otloukání námrazy by mohlo způsobit poškození potahu trupu vrtulníku a tím snížit jeho pevnost. Pokud vrtulníky stojí venku, jsou listy nosného rotoru chráněny speciálními plachtami. Není to ale stoprocentní ochrana, někdy totiž může přimrznout k vrtulníku. Pokud se to stane, musí ji obsluha postupně nahřívat. Nikdy ji nesmí násilně strhávat,“ dodala Budiková.