„Pacient je v současnosti stále na infekčním oddělení. Očekáváme, že bude moci jít příští týden domů,“ sdělila Svobodová. Nemoc přenáší pouze jeden druh komára rodu Culex. „Zatím nebyl prokázán přenos z člověka na člověka,“ dodala mluvčí. Podle informací serveru České noviny.cz se pacient nakazil v České republice. 

Primářka oddělení nemá v plánu nějaká větší opatření. „Dočasně jsme v nemocnici pouze pozastavili odběry krve a krevní plazmy na transfuzním oddělení,“ vysvětlila Svobodová.

Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.
Obětí západonilské horečky byla žena z Břeclavska, další pacient je v podezření

Lidé se zatím nemoci příliš neobávají. „Může se stát, že se nakazím, ale není to nic, kvůli čemu bych se musel bát vyjít z domu,“ řekl Martin Dostálík. Uznal však, že si na výskyt komárů dává nyní větší pozor.

Krajská hygienická stanice v Brně lidem doporučuje prevenci. „Spočívá v běžné ochraně před napadením komáry a před jejich zalétáním do obydlí, na tuto prevenci je zapotřebí myslet i na dovolené,“ sdělila za Protiepidemický odbor stanice Renata Ciupek.

První nakaženou na českém území se stala dvaasedmdesátiletá žena, která v srpnu v břeclavské nemocnici nákaze podlehla. Současně však měla ještě vážná chronická onemocnění. U zdravých lidí se západonilská horečka projevuje podobně jako obyčejná chřipka. Dětem či oslabeným dospělým může virus ale způsobit i encefalitidu nebo meningitidu.

RADKA KONEČNÁ

Ilustrační foto.
Opraví silnici smrti I/53. Zmizí z ní nebezpečná křižovatka s častými nehodami