Nepočítá s nimi například vyškovský prodejce elektrospotřebičů František Orálek. „Můžou si je dovolit velké obchodní řetězce, my ne,“ vysvětlil.

Podobně to vidí i Emil Vysloužil z Ivanovic na Hané, který prodává elektro a odborný materiál. „Mně nikdo nic levněji neprodá. Držím si své ceny,“ sdělil.

Na velkoprodejce se zákazníci musí obrátit i v případě dalších typů zboží. Zlevnit totiž neplánuje třeba ani Zdeněk Novák, který v Blansku provozuje obchod s cyklistickým a sportovním vybavením. „Snažíme se nabízet zboží za přijatelnou cenu celoročně. Nabízet povánoční slevy by pro nás byla sebevražda. Nikdy se nemůžeme dostat na takovou cenu jako velcí hráči. Nemůžu prodávat zboží za méně, než jsem ho koupil,“ podotkl.

Ilustrační foto.
Největší vánoční přání? Svoboda a už se sem nikdy nevrátit, přiznává vězeň

Za většími nákupy ale můžou lidé vyrazit do Brna. Třeba v nákupním centru Futurum začaly slevy ihned po skončení vánočních svátků a potrvají do půlky ledna.

Slevy oznámily i větší řetězce. Například obchody Planeo Elektro, které se nachází ve Vyškově a v Brně, startují ode dneška slevy ve výši až 66 procent.

Jeden z mála menších podnikatelů, který se výprodeji nebrání, je Petr Kuneš. Nabízí ve Vyškově obuv. Lidé si však na slevy ještě počkají. „Už dlouhé roky na sezonní zboží dáváme slevu dvacet procent. Když se navíc jedná o loňský vzor, může sleva dosáhnout i čtyřiceti procent. Slevy ale začnou až v únoru,“ upozornil Kuneš.

Zmínil, že řetězce podle něj hrají jinou válku. „Sám jsem několikrát zažil, že sleva byla jen jako. Třeba u bot, které dřív prodávali za 1599 korun, v tomto období uvedou, že stály 2399. Po slevě si ještě přidají stovku a prodávají je za 1699. To my si nemůžeme dovolit. Nás každý zná,“ sdělil Kuneš.

Ilustrační foto.
Hubenější peněženky. V novém roce zaplatí měsíčně za energie o stovky korun víc

Na nekalé praktiky poukázala i Česká obchodní inspekce. „Lidé se nesmí nechat zlákat magickými slovy akční cena či výprodej a přemýšlet, zda dané zboží skutečně potřebují,“ doporučil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Upozornil i na nebezpečí, které číhá na e-shopech. „Stoupá počet anonymních webových stránek. Tyto weby však často vůbec žádné zboží nepošlou. Lidé je poznají podle absence kontaktních údajů. Vyžadují také výhradně platbu předem,“ sdělil Fröhlich. Seznam rizikových webů lidé najdou na stránkách inspekce.

ALENA GRYCOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI