Posudky na pět nabízených domů, mezi něž patřila například budova tržnice na Zelném trhu, vypracovala společnost Deloitte Advisory. Jejich hodnota je podle ní 183,5 milionu korun. „Ping pong mezi městem a Procházkou začíná být pro všechny únavný. Dohodli jsme se, že nebudeme hledat další a další nemovitosti ke směně. Nejlepší by samozřejmě bylo pana Procházku vyplatit, ale na to musí být dva,“ uvedl primátor Vokřál. Podnikatel totiž své nemovitosti na Ponavě nechce městu prodat, jen směnit.

Lidé už nakupují v nové obchodní pasáži na brněnském Zelném trhu. Otevření tržnice v budově se však zpozdilo.
Stadiony za Lužánkami: ve hře je výměna pěti domů, včetně kryté tržnice



Pro Libora Procházku je nynější chování koalice nedůvěryhodné. „Kde politici města vzali mandát k tomu, že se směnou těchto pěti domů najednou nesouhlasí kvůli jejich ceně? Směnu odsouhlasili a také souhlasili se zpracováním znaleckých posudků, které stály daňové poplatníky přes šest set tisíc korun,“ řekl v pondělí Rovnosti.

Jednání s Procházkou
∙ Na konci loňského roku nabídli představitelé Brna Liboru Procházkovi za jeho nemovitosti za Lužánkami devět nájemních domů v centru města.
∙ Brněnští zastupitelé však plán na tuto směnu odmítli.
∙ Na začátku letošního roku pak přišli radní s návrhem směny pěti historických domů v centru, například tržnice na Zelném trhu.
∙ Nyní primátor Petr Vokřál o jejich směně už neuvažuje.

Na posledním koaličním jednání, kterého se Procházka zúčastnil, podle něho zástupci města směnu jednomyslně schválili.

Peníze vydané na zpracování posudků jsou zbytečné také podle opozičních občanských demokratů. S odmítnutím směny však její zástupci souhlasí. „Jsme za to rádi. Zpracování posudků však vnímáme jako mrhání veřejnými prostředky,“ uvedl Robert Kerndl z Občanské demokratické strany.

Podle Vokřála peníze za posudky zbytečně utracené nejsou. „Kdybychom vypracování posudků nezadali, neznali bychom hodnotu domů a nevěděli, o jaké ceně se můžeme bavit,“ poznamenal brněnský primátor.

Řešením situace je podle občanských demokratů hledat náhradní místa pro stavbu sportovišť. „Multifunkční halu by bylo možné postavit třeba místo velodromu v areálu brněnského výstaviště. Tato lokalita je téměř ideální,“ řekl David Grund z ODS.

V minulosti nabízeli radní Procházkovi ke směně také devět nájemních domů v centru města. Zastupitelé to neodsouhlasili.

Tisíce lidí protestovaly na náměstí Svobody v Brně proti Zdeňkovi Ondráčkovi, přezdívanému mlátička.
Pomáhat a mlátit. Proti zvolení Ondráčka protestovaly v Brně tisíce lidí