Zatím nejvíce lidí přivádí do ordinací alergologů pyly z olší a lísek. „Vyšetřuji pacienty, kterým se kvůli pylům přitížilo nebo sezónní alergiky, které dráždí třeba jen břízy,“ uvedla brněnská alergoložka Jitka Rychnovská.

Pokud nepřijdou mrazy, potrápí alergiky v příštích týdnech právě i bříza. „Je společně s travinou bojínkem jeden z nejsilnějších alergenů,“ sdělil primář Ústavu klinické imunologie a alergologie svatoanenské nemocnice Roman Hakl.

Pylová sezóna
- aktivní jsou lísky a olše
- na konci března přibudou břízy
- příznaky alergií jsou kašel, rýma a pálení v očích
- lepšímu prožití pylové sezóny pomůže pobyt u moře
- pyly trápí i astmatiky

Pylovou sezónu pocítí i lidé, kteří alergiemi nikdy netrpěli. Nesnášenlivost pylů se totiž tváří jako nachlazení. „Spousta pacientů si myslí, že mají respirační infekci. Pokud je ale klinické vyšetření v pořádku, už poznám, že jde o první příznaky alergie,“ vysvětlil jedovnický praktický lékař Ivo Procházka.

Zda netrpí alergií teď přemýšlí Aneta Tarabášová z Bohdalic. „Už týden mám knedlík v krku, pořád smrkám a slzí mi oči. Žádné léky na nachlazení mi nezabraly, tak přemýšlím, jestli to nebude alergie. Chystám se objednat k odborníkovi,“ sdělila dívka.

Alergie může podle lékařů propuknout kdykoliv. „Záleží na genetice a prostředí ve, kterém žijeme,“ přiblížil primář Hakl.

Noví pacienti však hned nezjistí, co přesně je dráždí. „Dostanou léky, aby se jim ulevilo. Testy odhalující příčinu alergií děláme, až problémy odezní a pylová sezóna skončí,“ řekl hodonínský alergolog Tomáš Zámečník.

Od čtvrtka do neděle se koná na brněnském výstavišti veletrh Prodítě. Nastávající i současní rodiče si mohli prohlédnout novinky od výrobců kočárů či autosedaček.
Děti předváděly šaty na módní přehlídce, batolata soutěžila v lezení

Pacienti by s léčbou neměli otálet. Zdánlivě nevinné ucpání nosu jim může spustit astma. „Některé lidi ucpaný nos neobtěžuje, tak dýchají pusou. Jenže pyly, které jim ucpaly nos jim podráždí průdušky. Každý druhý pak skončí jako astmatik,“ dodal Zámečník.

Přírody se však alergici nemusí vzdávat. Horší situace je ve městech. „Prach naruší strukturu pylového zrna a to je pak ještě dráždivější,“ vysvětlila Rychnovská.

Ještě před lety by pylová sezóna začala později. Rostliny potřebují k rozkvětu teplo, které v posledních letech přichází dříve. „Únor i začátek března jsou nadnormálně teplé. Klima se pořád otepluje,“ upozornil klimatolog Petr Štěpánek.

V okolí Brna je i dostatek vláhy, která je pro rostliny nezbytná. „Jakmile rozmrzne půda, začnou kořeny nasávat vláhu a vegetovat,“uvedla Magdaléna Chytrá z brněnské botanické zahrady.

Podle odborníků se počty alergiků zvyšují. Loni se jich podle statistik v kraji léčilo přes pětasedmdesát tisíc.

Ilustrační foto.
Slevy na jízdném: stát posílá peníze se zpožděním