Na úpravení odkaliště na park, který by lidé mohli využít k rekreaci i různým sportům, se minulý týden dohodli brněnský primátor Petr Vokřál a studenti zapojení do projektu Studentské Brno. „Zatím máme zpracované podmínky, které se soutěže týkají. Studenti v ní v následujících měsících mohou navrhnout, co by v budoucím parku ocenili," vysvětlil ambasador Studentského Brna Michal Hořínek.

Přečtěte si také: Místo odpadu z tepláren park. Areál pod Hády se má proměnit podle plánu studentů

Mezi návrhy se objevilo třeba i postavení osvětlené běžecké dráhy, venkovní posilovací stroje a nebo dráha pro bruslaře. „Zatím sbíráme návrhy, které potom vyhodnotí odborná komise a vybere, co v parku doopravdy bude. Chtěli bychom ale co nejvíce zachovat jeho přirozený charakter," dodal ambasador.

Přečtěte si také: Studenti navrhnou projekt na proměnu lomu Hády, město přestavbu zaplatí

Některé návrhy ale bude nejspíš složité prosadit. „Chceme zajistit hlavně bezpečnost a nabídnout lidem volnočasové vyžití. Nicméně ale bez výraznějšího zásahu do míst, na které navazuje chráněná oblast," uvedla dříve mluvčí brněnského magistrátu Zuzana Taušová.

Vytvořit park mezi sídlišti v Líšni a na Vinohradech by mohl být problematický z ekologického hlediska. „Jednou z podmínek případné proměny je sanace míst, kde se pod vrstvou hlíny mohou nacházet nebezpečné látky," uvedl brněnský náměstek primátora Martin Ander.

Plánovaný park Hády:
- park by měl vzniknout na hranici městských částí Líšeň a Vinohrady, v místě, kde je bývalé odkaliště Tepláren Brno
- místo sloužilo až do roku 1997 ke skladování odpadu z tepláren, dělníci ho tedy budou muset odborně vyčistit
- rozloha parku je plánovaná na jednadvacet hektarů, Lužánky mají dvacet hektarů
- co v parku bude za sportovní nebo kulturní vyžití, mohou navrhnout studenti, v létě potom návrhy vyhodnotí komise
- pokud se vyřeší majetkoprávní vztahy odkaliště, úpravy by dělníci mohli začít dělat už letos na podzim

Na místo totiž až do roku 1997 brněnské teplárny vyvážely odpad z místní spalovny. „Vozili jsme ho tam, ještě když se topilo uhlím. Žhavý odpad se potom zaplavoval vodou, proto Hády vypadají na první pohled jako rybník," vysvětlila dříve mluvčí tepláren Renata Diatková.

Teplárny vlastní většinu odkaliště, některá místa ovšem podléhají restitucím. Parku by ale přidělat problémy neměly. „Na těchto problematičtějších pozemcích se park trvale vytvářet nebude. Neměl by s tím tedy být problém," uvedl Hořínek.

Vinohrady vidinu nového parku vítají. „Pokud tam budou místa pro sport a rekreaci, my s tím nebudeme mít žádný problém. Brzo bychom o dalším postupu měli dál jednat," konstatoval starosta městské části Jiří Čejka.

Složitější přístup k parku by měli lidé z Líšně, vstup by jim komplikovala čtyřproudá silnice, která odkaliště z jedné strany ohraničuje. „Z toho důvodu by park zřejmě Líšenští příliš nevyužívali. Cesta k němu by byla daleká. Snažíme se proto budovat jiné rekreační zóny poblíž sídlišť," konstatoval starosta Líšně Břetislav Štefan.

Přečtěte si také: Pod Hády vyroste do šesti let 435 nových bytů. Na místě bývalé továrny

Návrhy studentů odborná komise vyhodnotí na přelomu června a července. Na ně potom naváže rozhodování o tom, z čeho se bude projekt platit.

Přečtěte si také: Lístky na památky i do MHD. Turistická karta má pomoci naplánovat návštěvu Brna