Unikátní záběry z hnízda v Národní přírodní rezervaci Vývěry Punky v Moravském krasu na Blanensku poskytl Deníku Rovnost René Bedan, který se ve zmíněné lokalitě věnuje pozorování a mapování výskytu těchto dravých ptáků. „V hnízdě ve Vývěrech Punkvy jsem zaznamenal dvě živá mláďata. V minulých letech jich tam bylo víc, tři až čtyři. V dalším hnízdě na Býčí skále už jsou mláďata také vylíhnutá. Kolik jich je, ale v tuto chvíli nevím. Není tam dobře vidět,“ poznamenal Bedan.

V Moravském krasu letos nově zaznamenal i třetí pár sokolů stěhovavých, který se chystal ke hnízdění. Zda bylo úspěšné, bude jasné až v průběhu května. Podobně jako v další lokalitě na Brněnsku. „Dospělí sokoli se o mláďata při hnízdní péči starají dvaačtyřicet dní. Pak by měla sama vylétnout,“ dodal odborník.

Skleník v centru Blanska. Ilustrační foto.
Skleník v centru Blanska popichuje veřejnost. Chceme diskuzi, říkají výtvarníci

Na Blanensko se podle něj vrátila hnízdit i samice, kterou okroužkovali v Maďarsku. Je jí devět let. Bedanovi se ji většinou podaří zachytit na fotopast až na podzim. Zprávy z monitoringu sokolů stěhovavých na jihu Moravy začal nedávno zveřejňovat na vlastním webu ZDE.

Okolí Býčí skály je do poloviny března kvůli hnízdění vzácných dravců uzavřeno. Prostor hlídají strážci přírody a další dobrovolníci. „Omezení v okolí Býčí skály potrvá stejně jako v předchozích letech do poloviny června. Obě lokality budeme hlídat a snažit se, aby hnízdící sokoli měli klid,“ řekl jeden ze strážců přírody Radovan Mezera.

V Moravském krasu zahnízdili sokoli stěhovaví v roce 2016 bezmála po půl století. Vyvedli tehdy tři mláďata. O rok později měly dva páry celkem pět mláďat a následující rok osm. V roce 2019 pak ze sedmi mladých sokolů přežila jen tři. Zbývající ulovil výr velký. O rok později opustilo dvě hnízda v krasu pět sokolích mláďat. Loni vylétlo od Býčí skály jedno mládě a z druhého hnízda pak tři.