Potlučené koleno, velká tříska v prstu nebo lehké nachlazení jsou pro některé rodiče z Brna vážné důvody, proč navštívit s dětmi lékaře. Dětská nemocnice v Brně proto každoročně přijímá více dětí, i když počet těžkých zranění klesá.

Pacientů s lehkými zraněními je totiž více. „Loni jsme ambulantně ošetřili přibližně šestnáct tisíc dětí, což je řádově o stovky až tisíce pacientů více," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno, pod kterou Dětská nemocnice spadá, Pavel Žára.

Zvyšující se počet návštěv potvrzují i brněnští pediatři. „Když ještě platily třicetikorunové poplatky, rodiče spíše volali a ptali se na rady. Od zrušení poplatků vzrostl počet návštěv o třicet procent. A nemalá část případů jsou jen lehká nachlazení či otlučeniny," řekla pediatrička Milada Dražanová.

Že se o bezpečí svých dětí lidé starají více, potvrzuje i i nabídka internetových obchodů. Ty v posledních letech nabízejí například gumové chrániče rohů nebo polstrované helmy pro malé děti. „U prvního dítěte jsem přemýšlela, zdali helmu koupit. Syn byl velice divoký a často se pořádně praštil do hlavy. Odradila mě ale vysoká cena," řekla matka tří dětí Alena Spáčová z Brna.

Podle Ireny Pichlové z internetového obchodu Babyrenka, který podobný sortiment nabízí, lidé často využívají bazary. „Někteří si pak věci předávají po známých," doplnila Pichlová.

Najdou se však stále rodiče, kteří věří, že drobná zranění pomohou dětem se zocelit. Mezi ně patří i Tomáš Gregor. „Vyrůstal jsem na vesnici, takže různé klukoviny často končily velkou bolestí. Na jedné straně jsem rád, že syn nevyváděl podobné lumpárny, ale nějaká ta odřenina a trocha pláče k dětství prostě patří," řekl Gregor.

Hlavní problém dnešní doby vidí v tom, že rodiče nemají na děti tolik času. „Táta i děda mě učili, jak správně lézt po stromech či zacházet s nožem. Co jsem slyšel od syna, tak to ostatní rodiče už nedělají a děti hodně věcí neumí. Když už něco takového později zkusí, neznají základy a ublíží si," vysvětluje Gregor.

Psychologové kladou největší vinu dnešní době. Podle brněnské dětské psycholožky Jitky Jeklové jedináčci nebo děti, které se povedlo počít po nějaké době, patří mezi nejopatrovávanější. „Když rodiče měli pět dětí, nemohli řešit každou třísku. Problém je, že se úzkostlivost přenáší i na děti. Ty ve výchově svých potomků půjdou ještě dál," vysvětluje Jeklová.

Řešení vidí v používání zdravého selského rozumu. Rodiče by podle ní měli odhadnout, jaký úraz potřebuje návštěvu u lékaře.

MATĚJ ŘÍHA