Navíc tu budou moci mnohem lépe využít i obdivovat vstupní dominantu, památkově chráněnou a více než čtyři sta let starou budovu bývalého panského pivovaru. „Otevře se více veřejnosti, bude totiž přístupná ze všech stran. Zároveň bude stát uprostřed komponované krajiny, která by měla po dohodě s architekty evokovat mokřady v okolí řeky Moravy,“ přiblížil ředitel Národního ústavu lidové kultury Martin Šimša.

Za krajinou s mokřady se lidé dostanou přes nové turnikety do samotného areálu skanzenu. Ten v předkoronavirové éře navštěvovalo šedesát tisíc lidí ročně. Zmíněná krajina s rákosím, blatouchy i žábami bude mít ale i další funkci. „Půjde o takový přirozený přechod k vodní ploše,“ podotkl ředitel.

Práce na přístavbě tělocvičny v Sudoměřicích.
VIZUALIZACE: Nový společenský sál v Sudoměřicích pomůže školákům i sportu

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkTuristé či místní se totiž dostanou k novému nábřeží u vyhledávaného přístaviště Baťova kanálu. „Z důvodu vyčerpání přístavní kapacity v turisticky velmi atraktivní lokalitě je navrženo rozšíření o dvanáct stání plavidel, spojené s rozšířením areálu přístaviště na pravý břeh plavebního kanálu, se širším zázemím a bezprostřední vazbou na vstupní objekt skanzenu,“ vysvětlil za Ředitelství vodních cest Jan Bukovský s tím, že při optimální konstelaci by stavbu zahájili už na podzim.

Novou podobu laguny přístaviště vyhlížel z jedné z kotvících lodí například David Knall. „Nyní přístaviště lodním turistům nedostačuje, takže jeho rozšíření je potřeba. Ředitelstvím navržená podoba je promyšlená a lokalitu zatraktivní,“ řekl muž, který podniká v cestovním ruchu a o letošních prázdninách chce odstartovat pro veřejnost zážitkové dílny se strážnickým modrotiskem.

Práce na přístavbě tělocvičny v Sudoměřicích.
VIZUALIZACE: Nový společenský sál v Sudoměřicích pomůže školákům i sportu

Jak připomněl ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek, Strážnice je pravděpodobně nejvytíženější přístaviště na více než padesát kilometrů dlouhé vodní cestě. „Bez této důležité investice by tady řada lodí nemohla zakotvit a lidé z těchto plavidel by tak přišli o možnosti navštívit město, skanzen, zámecký park, koupaliště či tady přespat,“ uvedl Bártek.

Na levém břehu přístaviště připravuje investici město. Do uskutečnění svých vizí se chce pustit po příští sezoně. „Máme tady naplánovaný amfiteátr, výborné bistro, dvě zahrádky pro příjemné posezení a možná i menší vyhlídkovou věž,“ doplnila starostka Renata Smutná.

Přístaviště u Baťova kanálu ve Strážnici
Pravý břeh
Nyní: skanzen se vstupní budovou bývalého panského pivovaru z roku 1612
Plány: od podzimu tady má začít rozšíření přístaviště se stáním pro 12 lodí, nábřeží, mokřad před skanzenem
Levý břeh
Nyní: přístaviště se třemi výškami přístavní hrany, sprchy, toalety, plovoucí kavárna, pravidelné vyhlídkové plavby od května do září
Novinky: ještě v květnu 2021 turistické informační centrum