Víc než tři miliony korun vyčlenili Boskovičtí z rozpočtu na projekt stavby nové knihovny a komunitního centra. „Vznikne podle studie, kterou vypracoval architekt Zdeněk Fránek,“ uvedl boskovický místostarosta Petr Malach.

Knihovna v současnosti sídlí v nevyhovujících prostorách městského úřadu. Stavba počítá s přesunem do budovy bývalého zemědělského zásobování a nákupu. Tu zatím město pronajímá.

V neděli po poledni se v zatopeném lomu v Šošůvce sešli otužilci. Účastnily se i dvě známé osobnosti.
Plavali ve dvoustupňové vodě. Otužováním se vyhýbám chřipce, řekl herec Nový

Podle Malacha výsledná podoba závisí na projektantovi a jeho přístupu k návrhu. Některým obyvatelům Boskovic a opozičním zastupitelům vadí, že radnice s lidmi návrh dostatečně neřešila. „O projektu jsme diskutovali s knihovníky i zástupci kulturních zařízení,“ reagoval Malach.

Základní informace
• náklady na zpracování projektu: 3,3 milionu Kč
• návrh knihovny: 3 patra zahrnující knihovnu, přednáškový a společenský sál, kavárnu
• architektonická studie: východiskem historie Boskovic a znak města

Opozičnímu zastupiteli Jaroslavu Dohnálkovi se nelíbí ještě jiná věc. „Je problém, že návrh nikdo dostatečně neprobral s lidmi. Horší však je, že se vloží tři miliony do projektu stavby a nikdo neví, z čeho se zaplatí. Náklady se mohou vyšplhat na sto milionů,“ reagoval.

Vyslovil obavu, že návrh může ležet léta v šuplíku. „Ve městě je naplánovaných mnoho staveb, které jsou nedořešené,“ připomněl zastupitel.

Knihovna a komunitní centrum má mít tři patra s přednáškovým a společenským sálem, knihovnou a kavárnou. „V návrhu jsme vycházeli z historie města a podoby náměstí. Výtvarně odkazujeme na znak Boskovic,“ přiblížil tvůrce návrhu Zdeněk Fránek. Termín a rozpočet stavby vedení města zatím nechtělo upřesnit.

Úprav se na konci loňského roku a letos v únoru dočkala i knihovna v Marefách, městské části Bučovic na Vyškovsku. „Plocha se zvětšila téměř dvojnásobně,“ oznámila vedoucí bučovického odboru územního plánování Kateřina Trtílková.

S prostorem nemají problém v knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově. „Jsme největší knihovna na jižní Moravě. Sídlíme v bývalé základní škole. Před patnácti lety město budovu opravilo,“ pochvaloval si tamní ředitel Pavel Klvač.

Mezinárodní expedice vedená Oldřichem Štosem z Blanska zdolala Chamjé Khola, největší kaňon světa.
Pokořil největší kaňon světa. Věděl jsem, že nemusím přežít, přiznal šéf výpravy

Letos tam plánují výměnu celé střešní krytiny.