Dříve s manželkou, nyní už sám. Za první republiky se vyučil malířem. „Pokračoval jsem za protektorátu, po válce jsem vystudoval průmyslovou školu. A pracoval u pozemních staveb ve Znojmě, než je zrušili. Pak jinde dalších víc jak třicet let,“ rozpovídal se úctyhodně vitální muž.

Politiku v televizi nesleduje a noviny nečte. „Protože skoro nevidím, ale poslouchám rádio, tam je politiky také dost,“ smál se Zika.

Volby v Českých Budějovicích
ON-LINE: První den voleb je minulostí. Některé okrsky hlásí až poloviční účast

Jeho vášní byla celý život hudba, dvacet let sám hrával v orchestru Studio Klub Znojmo. Recept na dlouhověkost prozradil rád. „Dodržuji všechno, co mi dělá dobře, co mě škodí, nedělám. Třeba nejím ryby, když se mě zdejší sestřička zeptá proč, odpovím jí, že chci být zdravý,“ vtipkoval skoro stoletý Zika.

Ostatním voličům vzkázal, že by volby rozhodně vynechávat neměli. „Měli by jít volit místo nadávání na politiku. Pak mohou nadávat akorát sobě, že vybrali špatně,“ sdělil.

Volby v jihomoravských Hruškách, které zasáhlo tornádo, vzali lidé hned po otevření volební místnosti útokem. Dříve volili v místní škole, kterou ale živel poničil. Už loni kvůli pandemii se urny otevřely v budově obecního úřadu.
K volbám urazila dálku, byla první. Jihomoravské důchodkyni vzalo tornádo dům

Volební komisařky s přenosnou urnou v sobotu obešli ve znojemském Domově pro seniory U Lesíka, jenž patří pod Centrum sociálních služeb, na padesát obyvatel zařízení. Volit mohli přímo ve svých pokojích. „Trvá nám jednu až dvě hodiny, než zájemce obejdeme. Minule jsme sem zavítali dokonce dvakrát,“ přiblížila členka komise Marta Kotábová.

Příležitost využila i osmašedesátiletá Zdena Nováková. Mezi pletením svetru pro panenky. Je totiž jejich vášnivou sběratelkou. „Musím volit, každý hlas chybí,“ sdělila s rozhodností žena s pletacími jehlicemi v rukou.