Uhynulých zvířat by mohlo být i víc. „Před polednem jsme u řeky našli další mrtvou labuť," potvrdil středeční nález ivančický starosta Milan Buček.

Další případ nahlásil chovatel drůbeže v ivančických Němčicích. „Usoudil, že není normální, když mu uhynuly krůty a nákazu oznámil," řekl ředitel jihomoravské veterinární správy Jaroslav Salava.

Třetí případ se objevil v chovu Pavla Kocandy v Moravském Krumlově na Znojemsku. „Naši ptáci se nejspíš nakazili od divokých kachen, které přilétají na sousedův rybníček," odhadl Kocanda.

Čtěte také: Ptačí chřipku možná přenesly do chovu v Moravském Krumlově divoké kachny

Čtěte také: Chovatele postihne zákaz převozu drůbeže v ochranném pásmu

Zjištěný typ viru ptačí chřipky se nikdy v minulosti nepřenesl na člověka, lidé se podle hygieniků nákazy proto obávat nemusí. „Sledujeme lidi, kteří manipulují s uhynulými zvířaty, primárně se ale nebezpečí týká jenom drůbeže," uklidnila ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

První výsledky testů dostali veterináři ve středu ráno. „Je to infekční, vysoce patogenní ptačí chřipka," uvedl Salava. Podle něj se jedná o typ H5N8, který zmutoval ze známějšího druhu H5N1.

Představitelé Ivančic i Moravského Krumlova svolali kvůli ptačí chřipce krizové štáby. Představitelé měst čekají na další informace od veterinářů. „Virus se vyskytl v Rakšicích. O celé věci jsem se dozvěděl ne od správy či jiného úřadu, ale od novinářů, což je problém," uvedl moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina.

Na pokyny čekají i zástupci firmy z Náměště nad Oslavou, která na okraji Krumlova chová kachny. „Dostali jsme informaci o nákaze a čekáme na další pokyny. Máme šlechtitelský chov. Provoz je tam normální, jen nepřijímáme návštěvy," sdělil jednatel firmy Pavel Bílek.

Na jižní Moravu se virus rozšířil okrajově ze sousedních zemí. „Hlad a zamrzající vodní plochy vedly k tomu, že se ptáci přestěhovali na tekoucí vodu. A když se jich sejde víc na jednom místě, lehce se mezi nimi vir rozšíří," vysvětlil Salava.

Chovatelé musí nakaženou drůbež vybít. „Virus je tak agresivní, že se projevil rovnou úhynem. Jinak je nakažená drůbež malátná, má horečku a postižené dýchací cesty. Nakonec umírá," popsal ředitel krajské veterinární správy.

Podle něj veterináři nakaženou drůbež utratí ještě ve středu, asistovat jim budou hasiči. „Díky ochranným a dekontaminačním prostředkům můžeme chodit do prostor, kam lidé normálně nesmí," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Veterináři připravují preventivní opatření. Okolo nakažených chovů vytyčí dvě karanténní oblasti. „Jeden režim bude tříkilometrový, kde budeme kontrolovat pohyb ptactva. Druhý, mírnější, bude desetikilometrový," doplnil ředitel Salava. Podle něj popsané opatření potrvá zhruba tři týdny.

V desetikilometrovém okolí zasažených chovů je zhruba 150 tisíc kusů drůbeže.

Nákaza Ptačí chřipka se přenáší na člověka jen zřídka a pouze při přímém styku s nakaženou drůbeží. Má však potom vysokou úmrtnost - nepřežije ji přes polovinu nakažených. Nepřenáší se nicméně zatím vzduchem a ne z člověka na člověka.