„Snažím se přestěhovat do Znojma. Na vlastní bydlení asi mít nebudu, tak sleduji nájmy a šetřím,“ svěřil se Jiří Procházka ze Znojemska.

Podle aktuální statistiky společnosti Annonce právě nájemníci ve Znojmě zaplatí oproti loňsku za metr čtvereční o téměř třicet korun víc než loni. „Pokud je nájemné přiměřené, je byt okamžitě pryč,“ řekl znojemský realitní makléř Kamil Dřevojan s tím, že poptávka po nájemním bydlení i tak roste.

Ilustrační foto
Na pohřbu padly facky. Kněz zbil pohřebáka, teď nesmí sloužit mše

Podobná je situace i v Břeclavi. „Odhaduji, že za poslední rok se zvedly nájmy zhruba o dvacet procent. Bytů je nedostatek, poptávka po nich vysoká. Břeclavské firmy fungují tak, že sem lákají zaměstnance, a ti nechtějí jen dojíždět,“ upozornil realitní makléř Tomáš Frýdek.

Jak připomněl jeho kolega z oboru Robert Schmidt, nájemník v roce 2016 platil v Břeclavi za dvoupokojový byt s kuchyňským koutem měsíčně sedm a půl tisíce korun bez energií. „Nyní jej pronajímáme za devět tisíc korun. Chybějí i byty k pronájmu v okolí, v Mikulově, Lednici či Valticích,“ řekl Schmidt.

Obdobný trend je v Hodoníně, i když podle oslovených odborníků je zájem o pronájmy dlouhodobý. Hlavně u menších bytů. „Příčinou je především to, že se zpřísnily podmínky pro hypoteční úvěr. Bez něj lidé nemají peníze na vlastní byt, takže volí podnájem,“ uvedla majitelka realitní společnosti z Hodonína Monika Vaculová.

Senior taxi. Ilustrační foto.
Pomáhá důchodcům k lékaři či na úřady. Senior taxi si lidé oblíbili

Velký hlad po nájemním bydlení potvrzuje spolumajitelka další firmy specializující se na prodej či pronájem nemovitostí po celém Hodonínsku Markéta Kolaciová. „Jakmile vyvěsíme nabídku nájmu, zájemci nám volají tak intenzivně, že telefony vyzvánějí neustále,“ popsala Kolaciová.

Poptávku se nedaří uspokojit ani novou výstavbou. „Developeři totiž ve většině případů chtějí byty prodávat, ne pronajímat,“ upozornila Kolaciová.

Současné tendence vyvolávají neklid u nájemníků. „Ve městě je už teď bydlení drahé. Zvyšování nájmu je to poslední, co bych potřeboval,“ uvedl třeba Adam Brázda z Hodonína.

KOMPLETNÍ TÉMA O NÁJMECH NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM (10.5.2018) TIŠTĚNÉM DENÍKU ROVNOST

Ilustrační foto
Plné alergologie kvůli pylu. Hlavní viník? Kvetoucí trávy