Všeobecná zdravotní pojišťovna loni přispěla na léčbu více než patnácti stům svých klientů. Přitom podle posledních dat Ústavu zdravotnických dat a statistik se v celém kraji léčilo v roce 2016 téměř o tisíc lidí méně.

Rakovinu plic lékaři odhalí většinou pozdě. „Plíce nebolí a první příznaky lidé odbudou mávnutím ruky,“ uvedla lékařka z kliniky plicních nemocí a tuberkolózy fakultní nemocnice v Bohunicích Jana Skřičková.

Ilustrační foto
První prázdninový víkend? Třicet zraněných, jeden mrtvý

Kromě kašlání může být jedním z příznaků rakoviny plic i vykašlávání krvavých hlenů. „Ani tento příznak lidé neberou vážně. Nádor často objevíme v rámci jiných, například předoperačních vyšetření,“ přiblížila lékařka Skřičková. V pokročilejším stádiu nemocní zaznamenávají třeba hrudní bolesti, schvácenost či horečky.

Nádory
- počet klientů VZP trpících rakovinou plic : 1 504
- příčiny: především kouření
- počet odstraněných melanomů v roce 2017: zhruba 900

Podle odborníků tvoří většinu pacientů s plicními nádory kuřáci. „Riziko rakoviny se sníží již po roce bez cigaret o třetinu. Po patnácti letech je hrozba onemocnění stejně vysoká jako u nekuřáků. Kouření tabáku se navíc podílí jednou třetinou na vzniku všech nádorových onemocnění,“ uvedla na webu Masarykova onkologického ústavu Markéta Jetelová.

Další onkologické onemocnění, které lidi často postihuje je rakovina kůže. „Roste počet rizikových znamének a maligního melanomu. Předloni jsme jich odstranili asi devět set,“ sdělila primářka dermatologického oddělení Fakultní nemocnice Brno Olga Faustmannová.

zelená střecha
Tráva na střeše a ochlazení okolí. V Brně začínají zelenat domy

Právě v letních horkých dnech je nutné se chránit před slunečními paprsky opalovacími krémy. „Ultrafialové záření v kůži vyvolává nádorové bujení. Lidé nyní tráví více času na slunci. Léta jsou horká, deštivých dnů ubývá. Navíc hodně cestují do exotických zemí,“ vysvětlil jedovnický lékař Ivo Procházka.

Zvyšující se počet nádorů Procházka připisuje lepší diagnostice. „Máme modernější přístroje a o rakovině se teď hodně mluví. Už není tabu. Lidé se chtějí léčit, sdílí své zkušenosti,“ řekl.

Lidé se v sobotu kochali na brněnském výstavišti automobilovými i motocyklovými veterány. Konal se tam festival Brno Revival 2019.
Návrat historie. Po výstavišti se proháněly Bugatti i jedinečný Hurikán

Informativní přednášky o onkologických nemocech pořádá například centrum Amelie. „Podílíme se na osvětě, vydáváme brožury. Pomáháme nemocným i jejich příbuzným. Pomocí různým cvičení či terapeutů se snažíme zvýšit psychickou i fyzickou kondici našich klientů,“ řekla za organizaci Helena Kaštilová.

MARTINA MORESOVÁ
LADISLAV ZOUHAR