Teplé březnové počasí zapříčinilo, že se už některé vinice na Břeclavsku začaly probouzet k životu. Dříve než obvykle. „Vinice se probudily docela brzy. Několik dnů zpět začala z řezných ran rostliny kapat míza," potvrdil například vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova.

Právě podle řezných ran pěstitelé poznají, za jak dlouho začne vinná réva rašit. „Vytékání mízy signalizuje, že se půda otepluje a réva se připravuje na rašení. Příznivý je také dostatek zimní vláhy," vysvětlila enoložka (odbornice v oboru vinařství – pozn. redakce) Iva Šantavá.

To kvituje rovněž vedoucí vinic v mikulovském Vinařství Volařík Jindřich Kadrnka. „Je dobře, že vinice letos mají vodu. Minulý rok panovalo touto dobou poměrně velké sucho," srovnával.

Brzké rašení vinohradu 
s sebou však přináší větší riziko vzniku infekcí či zmrznutí. „Dokud réva neraší, může bez problémů mrznout. Jakmile však začne vinice rašit, udělají se na ní malé zelené částečky a ty jsou potom extrémně náchylné. Nemusí ani mrznout. Stačí, když je teplota na nule," ozřejmil velkobílovický vinař František Bílek.

Zavzpomínal na rok 2012, kdy osmnáctého května hodně vinohradů na Břeclavsku pomrzlo. „Hlavně v dolinách foukal studený vzduch. Zrovna došlo k velkému nárůstu rašení. Stačila hodina mrazu 
a vinohrad byl K.O. Ale to jsou každoroční rizika. V uplynulém roce nebyly žádné problémy. Doufáme, že nebudou ani letos," věří Bílek.

Špatné počasí před čtyřmi lety připomněl také Kadrnka. „Výhony měly v tu dobu půl metru a některé lokality úplně pomrzly. Nám zmrzlo deset procent," zmínil Kadrnka.

V minulém týdnu však došlo ke snížení teploty a nastalý chlad mízu zastavil. „Teď to vypadá, že vinice zase chvíli spí," potvrdil změnu Maděřič.

Nyní bude záležet na vývoji teplot a srážkách, kdy zase začne míza z řezných ran kapat. „Mohlo by k tomu dojít už 
v tomto týdnu," odhadoval vinař z Velkých Bílovic.

Začátek rašení vinic se liší podle odrůdy. „Říká se, že nejdříve raší vždycky bago 
a potom rané odrůdy jako Irsai Oliver nebo Muškát moravský. Ty pozdější mohou mít i desetidenní zpoždění. Když je teplý ročník, začínají vinice většinou rašit v první polovině dubna," řekl Bílek.

Po vyrašení začíná pro vinaře intenzivní práce ve vinici. „Bujněji rostoucí odrůdy jsou většinou náročnější na zelené práce, jako je čištění kmínků, podlom, upevňování do drátěnky, vylamování zálistků a odlistění. Patří mezi ně například Tramín, Sauvignon či Frankovka," vyjmenovala Šantavá.