Kdo se chce dnes ucházet o práci strážného u bezpečnostní agentury, bez zkoušky v systému Národní soustavy kvalifikací se neobejde. „U strážných je tato zkouška podmínkou pro vykonávání práce. U jiných oborů je to jen důvěryhodné potvrzení, že to povolání zvládnou," popsal zástupce hlavního manažera projektu Jan Peška.

Zkouškou už v České republice prošlo sedmdesát tisíc lidí. „V systému je teď 417 různých kvalifikací a další se připravují. Obsah toho, co mají držitelé certifikátu umět, vytváří sami zaměstnavatelé. Mezi nejčastěji žádané obory patří kromě Strážného například Příprava minutek, Sportovní masáž nebo Florista," doplnil Peška.

Na rozšiřování a propagaci soustavy kvalifikací spolupracuje i Krajská hospodářská komora Jižní Moravy. „V poslední době jsme připravovali školení pro obory Průvodce cestovního ruchu a Ubytování v soukromí. Právě připravujeme podklady pro zkoušky z různých stavebních oborů," informoval ředitel komory Petr Kostík.

Podle něj je certifikát o složení zkoušky výhodou při hledání práce. „Personalista má jasně ověřené, že ten člověk něco umí a nemusí spoléhat jen na jeho slovo," doplnil Kostík, který by chtěl systém kvalifikací posunout ještě dál, aby po složení několika dílčích kvalifikací získal člověk oprávnění k vyřízení řemeslné živnosti. K tomu je dosud potřeba mít tento obor vystudovaný. Krajská hospodářská komora pořádá zdarma kurzy, ve kterých se mohou účastníci na zkoušky připravit.

Řada zaměstnavatelů ještě Národní soustavu kvalifikací nezná, ale nápad se jim líbí. „Určitě bych dal přednost zaměstnanci, který může doložit zkušenosti. Nesmí to být ale nějaký rychlokvašená zkouška, kterou jde splnit za týden," podotkl jednatel brněnské stavební firmy Figarostav Zdeněk Filingr.

Podle Pešky zkoušky uznávají autorizované osoby, většinou zkušení lidé z oboru. „Není to jako maturita, kdy učitel žáka zná, vyzkouší ho namátkou z pár otázek a je hotovo. Protože se zkoušející se zkoušeným nikdy neviděli, musí ho prověřit důkladně ze všeho a zkoušky pak trvají třeba tři dny," doplnil Peška.