Podobně to bude i v ostatních okresech v kraji. V dalších dnech však hrozí, že lékaři ordinace zavřou. „Dodávka respirátorů, která dorazila na kraj, putovala na záchranku a lékařům do Fakultní nemocnice Brno. To je naprosto v pořádku. Ale praktičtí lékaři jsou také na ráně a nemají ochranné pomůcky. Sehnat je na trhu bylo prakticky nemožné. Navíc nemáme žádné informace od vlády a úřadů, jak dál postupovat," uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Blanenska Ivo Procházka.

Koronavirus - Ilustrační foto
Nakažená žena z Blanenska pochází, ale nežije tam, informovali hygienici

Republikové Sdružení praktických lékařů doporučuje, aby od pondělí praktičtí lékaři striktně používali respirátor a ochranné brýle. Omezili péči pouze na pacienty s akutními potížemi. Odložili preventivní prohlídky a očkování. V případě, že ochranné pomůcky dojdou, mají ordninace zavřít a fungovat v nouzovém režimu. Jen na telefonu a e-mailu.

„Vše se neustále mění. Když nebudou mít doktoři ochranné pomůcky, nemohou sebe a své rodiny přece vystavovat riziku nákazy. Každý pacient nyní představuje potenciální riziko nákazy. Nejvíce tu v toto chvíli platí v nemocnicích, kde může jít do karantény velké množství zdravotníků. Spousta věcí jde přece vyřídit po telefonu. Lidé by si to měli uvědomit a nechodit teď do čekáren s bolestmi zad nebo kloubů. Situace je opravdu vážná," dodal Procházka.

Už třetí den funguje stanové odběrové místo v areálu Fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích. Pacientům s podezřením na koronavirus, které pošlou krajští hygienici, tam zdravotníci dělají stěr z nosohltanu.
Zjištění Deníku: Břeclavská nemocnice zavírá kvůli koronaviru ARO oddělení