Počet odbavených cestujících je sice vyšší než v minulém roce, kdy brněnské letiště o celou letní sezonu přišlo, ale do rekordního roku 2019 mají současná čísla pořád daleko. „Ke konci července jsme byli ve srovnání s letní sezónou 2019 asi na jednatřiceti procentech,“ porovnal Splavec.

Zlepšení oproti loňsku vnímá také ekonom Petr Pelc. „Turistů je více. Především u charterových letů, které zabezpečují cestovní kanceláře. Z Brna létají do konkrétních destinací a s předstihem zajistí, aby letadlo bylo naplněné,“ uvedl. U běžných linek jako je ta do Londýna, je výtěžnost podle něj stále menší.

Tradiční Den adoptivních rodičů udělal v sobotu tečku za tříměsíčním Africkým létem v Zoo Brno.
Z Brna do Afriky: V zoo zněla africká hudba, děti si nechaly uplést copánky

V neděli vyrazila do egyptské Hurghady například Brňanka Iva Kuglerová. Cestující se musí před odletem prokázat ukončeným očkováním nebo potvrzením o prodělání nemoci či platným antigenním nebo PCR testem. Tyto požadavky se liší podle cílové země. „Nejsem očkovaná, takže jsem si musela dělat PCR testy. Nejsem z toho nijak nervózní, spíš jsou to starosti navíc,“ řekla mladá žena.V prostorách letiště a na palubě letadla je samozřejmostí respirátor.

Lety z Brna k moři:
Burgas, Varna (Bulharsko)
Hurghada, Marsa Alam (Egypt)
Soluň, Heraklion, Kos, Rhodos, Korfu, Preveza, Zakynthos (Řecko)
Džerba, Monastir, Enfidha (Tunisko)
Bodrum, Antalya (Turecko)
Mallorca (Španělsko)

Odbavení cestující v letní sezoně: asi 31 procent oproti 2019 (ke konci července)

Například v roce 2019 jen za červen pracovníci v Brně odbavili 86 781 lidí. Tedyo pár set více než za celý loňský rok, kdy jich z brněnského letiště vzlétlo přes šestaosmdesát tisíc. „Když srovnáme letošní červenec s rekordním rokem 2019, jsme letos na dvaačtyřiceti procentech,“ přiblížil mluvčí Splavec.

Věří, že hospodářské výsledky letiště budou lepší, než v minulém roce. Výhodou pro cestování v nadcházejících týdnech je podle ekonoma Pelce vysoká míra očkovaných Čechů. „Více než polovina populace už je plně naočkovaná. Certifikáty akceptují v celé Evropě,“ připomněl.

Linka do Londýna je v současné době jedinou pravidelnou z brněnského letiště. Aktuálně létá čtyřikrát týdně. Další jsou prozatím s otazníkem. „Situace na leteckém trhu nám při vyjednávání moc nenahrává. Jen těžko lze odhadovat, jak se bude nadále vyvíjet,“ doplnil Splavec.

MICHAL HRABAL
KAROLÍNA STÁRKOVÁ