V letošní předvolební kampani patřila oprava znojemské nemocnice k nejkritizovanější tématům. „V letech 2006 až 2009 došlo k závažným pochybením při rekonstrukci nemocnice za celkem miliardu korun. Obě zakázky vyhrálo konsorcium stejných společností," uvedl už dříve nynější opoziční zastupitel Jan Vitula.

Kraj chce v příštím roce v dalších opravách za celkem půl miliardy korun pokračovat. „Myslel jsem, že kraj od této předražené zakázky ustoupí," podotkl další zástupce opozice Jiří Crha.

Hejtman Michal Hašek je ale přesvědčený, že zakázky na všechny opravy znojemské nemocnice byly v pořádku. „Spíše než spekulace některých lidí, je pro mě důležitější názor Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, který potvrdil, že je vše, jak má být," reagoval Hašek. Pochybení nenašla ani mimořádná kontrola finančního a kontrolního odboru, kterou do Znojma hejtman poslal letos v srpnu.

Podle něj si nemocnice opravu zaslouží a kritici by si měli zajet do Znojma a nemocniční areál si prohlédnout. „Je rozdělený na dvě části a údržba té starší je velmi nákladná. Po ukončení oprav ji budeme moct odprodat," dodal hejtman.

Stav silnic: bídný

Na nutnosti investovat krajské peníze do silnic se naopak koalice i opozice shodují. Ovšem ani šest set milionů korun z rozpočtu na zásadní zlepšení nestačí. „Budeme na podobné úrovni jako v loňském roce, což není žádná sláva. Je potřeba opravit stovky kilometrů krajských silnic a my většinou jen zachraňujeme to nejnutnější," sdělil ředitel jihomoravské Správy a údržby silnic Jiří Zouhar.

Návrh jihomoravského rozpočtu. Infografika

Hejtman si katastrofální stav silnic v kraji uvědomuje. „Opravu potřebuje minimálně polovina silnic a mostů v kraji. Hledáme způsoby, jak tak masivní akci zaplatit. Situaci nám zkomplikuje chystané zrušení regionálních operačních programů, jejichž prostřednictvím jsme mohli na silnice čerpat evropské dotace," řekl Hašek.

Z dvoumiliardové kapitoly doprava ukrojí více než polovinu provoz Integrovaného dopravního systému. „Zasíťování je již hotové, teď chceme služby zkvalitnit," poznamenal první náměstek hejtmana Stanislav Juránek.

Na příští rok plánuje společnost Kordis, která krajskou dopravu provozuje, hned několik novinek. „Přibude asi padesát elektronických informačních panelů, které budou nově ukazovat i jestli přijíždějící spoj bude nízkopodlažní. Cestující nás o to často žádali," sdělil ředitel Kordisu Jiří Horský. A doplnil, že v příštím roce přibudou také tři nové cyklobusy na Boskovicku a společnost zmodernizuje své internetové stránky. „Vyhledají nejlepší spojení z místa, na kterém člověk stojí, nejen z konkrétní zastávky. Aktualizujeme také systém na našem dispečinku, aby uměl lépe předpovídat zpoždění spojů," dodal Horský.