Výrobci mléka začali na jižní Moravě a Vysočině pořizovat mlékomaty v době, kdy výkupní cena této tekutiny klesla pod hranici pěti korun za litr. Automaty byly pro mnohé z nich cesta, jak utržit za mléko alespoň trochu peněz, protože cena nabízená mlékárnami ani nepokryla náklady. „Farmáři je pořizovali zhruba před třemi lety v době největší mléčné krize, kdy mnohde cena mléka nedosahovala ani pěti korun za litr. V té době se ve sdělovacích prostředcích objevila pozitivní kampaň, která přesvědčovala zákazníka k nákupu čerstvého mléka z mléčných automatů či přímo ze dvora farem," sdělil provozovatel mlékomatu Josef Král z Vysokého u Žďáru nad Sázavou.
Slibně se rozjíždějící podnikání však zmrazilo prohlášení hlavního hygienika Víta, který varoval, že bez ohledu na některé přednosti čerstvého mléka existují také nepřehlédnutelná zdravotní rizika spojená s jeho pitím. „Konzumaci nepřevařeného mléka z automatu lékaři zjistili u jedenasedmdesáti lidí v Jihočeském kraji, kteří onemocněli kampylobakteriózou," upozornil Vít.
Zemědělci se shodují, že od té doby se lidé začali mléka z mlékomatů bát. „Po vyjádření hlavního hygienika je to s mlékomaty špatné. Zlepšení není na obzoru. Státu zjevně nezáleží, jak se lidé v republice budou stravovat," upozornil předseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček.
Podle něj jsou ale obavy z českého mléka zbytečné. „Pocházím z generace, která pila čerstvě nadojené mléko od krav i koz a nikdy jsme z toho žádnou alergii nebo chorobu neměli. V České republice jsou dnes krávy pod mimořádným dohledem a nakažení tuberkulózou nebo brucelózou nehrozí," ujistil Hlaváček.
Podle něj mají chovatelé skotu s mlékomaty hořké zkušenosti, a protože je produkce mléka ztrátová, nejspíš většina z nich své chovy do budoucna zlikviduje.
Královi se přesto podařilo mlékomat udržet tři roky. „Na podzim a v zimě prodáme pětačtyřicet až padesát litrů mléka denně. V prázdninové sezoně klesne prodej asi o třetinu. Provozování automatu na mléko nebereme na naší farmě jako ryze výdělečnou činnost, ale přikládáme mu význam i z hlediska podpory a propagace zemědělství," řekl Král.
Také zdůraznil, že mléko i jeho automat jsou pod stálým veterinárním dozorem a kvalitu nabízeného nápoje dokládají rozbory v nezávislých laboratořích.
Kravské mléko prodává i farma Nečerák mezi Vystrkovem a humpoleckým dálničním mostem. „Je to mléko čerstvé a neochuzené o vitaminy, tuk a bílkoviny," informovala farmářka Květa Mošnová.
Zájem podle ní v poslední době stoupá. „Když jsme měli automat v Humpolci, zájem byl z počátku velký, ale pak se objevilo v médiích dost nešťastné prohlášení hlavního hygienika, který zbytečně vystrašil a odradil spoustu zákazníků, takže prodej poklesl. Přeprava mléka do Humpolce byla také drahá, takže nyní, když si jezdí lidé pro mléko k nám, jsme mohli zlevnit z patnácti na dvanáct korun za litr," dodala Mošnová.
Zbylé mlékomaty si na jihu Moravy i Vysočině našly své stálé zákazníky. „My mléko kupujeme pro malého syna, má to místo Sunaru. Je dobré a kvalitní," řekla odběratelka mléka Martina Rychetníková. Ve srovnání s nejčastěji prodávaným polotučným mlékem obsahuje to z automatu minimálně dvojnásobek tuku, v průměru 4,3 procenta. Při skladování v ledničce vydrží minimálně čtyři dny.
Dlouhé fronty ale podle Krále před automaty stát už nikdy nebudou. „Určitě je ještě i dnes po různých aférách s kvalitou levných potravin pro většinu spotřebitelů jednodušší koupit karton trvanlivého bílého čehosi, který vydrží i při pokojové teplotě měsíce, než si zajít dvakrát týdně pro čerstvý, pravidelně kontrolovaný a kvalitní produkt," pokrčil rameny zemědělec.